Cykoria zapiekana

Opublikowano: 02.12.2021 r., 10:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekana cykoria w brązowym naczyniu
Cykoria zapiekana
Cykoria zapiekana to tradycyjne Włoskie danie. Zapiekana cykoria jest doskonałym pomysłem na zdrowe danie obiadowe lub szybką przekąskę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Zapiekanie 20 min
273 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cykoria (500 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki stołowe (30 g)
  • Szynka parmeńska (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na cykoria zapiekana krok po kroku

Cykorie przekrój na pół.

Gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem.

Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka.

Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cykorię owiń w szynkę.

W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy, a w nim połówki cykorii.

Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Jak oceniasz przepis na cykoria zapiekana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana to danie kuchni Włoskiej, które zyskało popularność również w Polsce. Zapiekana z szynką cykoria świetnie sprawdza się jako lekki obiad lub szybka przekąska. Można je podać także jako dodatek do kolacji. Przepis na zapiekaną cykorie z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia zapiekanych cykorii potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cykoria, mleko, masło, mąka pszenna, szynka parmeńska, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić zapiekaną pod beszamelem cykorię? Cykorię przekrój na pół i gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cykorię owiń w szynkę. W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy a w nim połówki cykorii. Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Cykoria to mała biało zielona kapusta o lekko gorzkim smaku. Dostępna jest w wielu sklepach. Cykoria zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak kwas foliowy, karoten, magnez, a także żelazo. Cykoria dzięki gorzkiemu smakowi ma właściwości pobudzające apatyt, dzięki zdolności pobudzania żołądka do wytwarzania większej ilości soków trawiennych. Cykoria jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Karoten jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym zawartym w zielonych warzywach, jest on prowitaminą do wytworzenia witaminy A, która odgrywa w naszym organizmie rolę substancji przeciwnowotworowej oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Podsumowując zapiekana w szynce parmeńskiej cykoria to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Cykoria może służyć także jako baza do sałatki lub jako dietetyczne pieczywo do sałatek z makaronem czy ryżem. Cykorię możesz zapiekać z dodatkiem sera koziego lub mozzarelli oraz smażyć na patelni z dodatkiem sosów na bazie śmietany.

Alergeny w cykoria zapiekana

Lista alergenów dla cykoria zapiekana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze cykoria zapiekana

na 100g gotowej potrawy

Cykoria zapiekana to danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Cykoria jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Szynka parmeńska jest źródłem białka oraz sodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
136.66
273.32
Białko (g)
6.24
12.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.21
10.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.58
7.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
3.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.51
21.01
Tłuszcze nasycone (g)
8.04
16.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.46
4.93
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.88
69.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
182.28
364.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.76
19.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.63
129.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.50
96.99
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1409.43
2818.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
329.67
659.33
Potas (mg)
224.56
449.12
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.07
166.13
Fosfor (mg)
56.93
113.85
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.14
34.27
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.01
Cynk (mg)
0.34
0.67
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cykoria zapiekana 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cykoria zapiekana

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cykoria
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Koszt składników
58.50