Przepis na cykoria zapiekana krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

Cykorie przekrój na pół.

Gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem.

Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka.

Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Cykorię owiń w szynkę.

W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy, a w nim połówki cykorii.

Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Cykoria zapiekana podana w brązowym naczyniu do zapiekania. naczynie to stoi na drewnianym blacie.
Cykoria zapiekana
Koszt przygotowania dania
44.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Cykoria zapiekana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana to danie kuchni Włoskiej, które zyskało popularność również w Polsce. Zapiekana z szynką cykoria świetnie sprawdza się jako lekki obiad lub szybka przekąska. Można je podać także jako dodatek do kolacji. Przepis na zapiekaną cykorie z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia zapiekanych cykorii potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cykoria, mleko, masło, mąka pszenna, szynka parmeńska, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić zapiekaną pod beszamelem cykorię? Cykorię przekrój na pół i gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cykorię owiń w szynkę. W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy a w nim połówki cykorii. Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Cykoria to mała biało zielona kapusta o lekko gorzkim smaku. Dostępna jest w wielu sklepach. Cykoria zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak kwas foliowy, karoten, magnez, a także żelazo. Cykoria dzięki gorzkiemu smakowi ma właściwości pobudzające apatyt, dzięki zdolności pobudzania żołądka do wytwarzania większej ilości soków trawiennych. Cykoria jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Karoten jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym zawartym w zielonych warzywach, jest on prowitaminą do wytworzenia witaminy A, która odgrywa w naszym organizmie rolę substancji przeciwnowotworowej oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Podsumowując zapiekana w szynce parmeńskiej cykoria to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Cykoria może służyć także jako baza do sałatki lub jako dietetyczne pieczywo do sałatek z makaronem czy ryżem. Cykorię możesz zapiekać z dodatkiem sera koziego lub mozzarelli oraz smażyć na patelni z dodatkiem sosów na bazie śmietany.

Wartości odżywcze cykoria zapiekana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
136.66 kcal
273.32 kcal
Białko
6.24 g
12.48 g

Węglowodany w cykoria zapiekana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.21 g
10.42 g
Węglowodany przyswajalne
3.58 g
7.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
3.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.51 g
21.01 g
Tłuszcze nasycone
6.35 g
12.70 g
Tłuszcze nienasycone
2.46 g
4.93 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol
34.88 mg
69.76 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cykoria zapiekana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
182.28 µg (mcg)
364.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
9.76 mg
19.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
64.63 µg (mcg)
129.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
0.80 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
48.50 µg (mcg)
96.99 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
1409.43 µg (mcg)
2818.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cykoria zapiekana

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
329.67 mg
659.33 mg
Potas
224.56 mg
449.12 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
83.07 mg
166.13 mg
Fosfor
56.93 mg
113.85 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
17.14 mg
34.27 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.01 mg
Cynk
0.34 mg
0.67 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cykoria zapiekana 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cykoria zapiekana

Lista alergenów dla cykoria zapiekana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania cykoria zapiekana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cykoria
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Szynka parmeńska
200 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
35.00
Za 200 g
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na cykoria zapiekana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób