- Cykoria 500 g
- Mleko 3,2% 400 ml
- Masło 100 g pół kostki
- Mąka pszenna typ 500 30 g 3 łyżki stołowe
- Szynka parmeńska 200 g
Przepis na cykoria zapiekana krok po kroku
Cykorie przekrój na pół.
Gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem.
Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka.
Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Cykorię owiń w szynkę.
W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy, a w nim połówki cykorii.
Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Informacje dietetyczne - cykoria zapiekana
Wartości odżywcze cykoria zapiekana
Cykoria zapiekana to danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Cykoria jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Szynka parmeńska jest źródłem białka oraz sodu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cykoria zapiekana
Lista alergenów dla cykoria zapiekana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Więcej informacji na temat cykoria zapiekana
Cykoria zapiekana to danie kuchni Włoskiej, które zyskało popularność również w Polsce. Zapiekana z szynką cykoria świetnie sprawdza się jako lekki obiad lub szybka przekąska. Można je podać także jako dodatek do kolacji. Przepis na zapiekaną cykorie z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia zapiekanych cykorii potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cykoria, mleko, masło, mąka pszenna, szynka parmeńska, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak zrobić zapiekaną pod beszamelem cykorię? Cykorię przekrój na pół i gotuj przez 3-4 minuty w gorącej wodzie, po wyjęciu z garnka umieść ją w wodzie z lodem. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, wymieszaj, wlej mleko i mieszaj rózgą, aż masa zrobi się gładka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cykorię owiń w szynkę. W ceramicznym naczyniu umieść sos beszamelowy a w nim połówki cykorii. Zapiecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Cykoria to mała biało zielona kapusta o lekko gorzkim smaku. Dostępna jest w wielu sklepach. Cykoria zawiera wiele cennych składników mineralnych takich jak kwas foliowy, karoten, magnez, a także żelazo. Cykoria dzięki gorzkiemu smakowi ma właściwości pobudzające apatyt, dzięki zdolności pobudzania żołądka do wytwarzania większej ilości soków trawiennych. Cykoria jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Karoten jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym zawartym w zielonych warzywach, jest on prowitaminą do wytworzenia witaminy A, która odgrywa w naszym organizmie rolę substancji przeciwnowotworowej oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Podsumowując zapiekana w szynce parmeńskiej cykoria to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Cykoria może służyć także jako baza do sałatki lub jako dietetyczne pieczywo do sałatek z makaronem czy ryżem. Cykorię możesz zapiekać z dodatkiem sera koziego lub mozzarelli oraz smażyć na patelni z dodatkiem sosów na bazie śmietany.
Szacunkowy koszt przygotowania cykoria zapiekana
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023