Creamy Salted Caramel Mousse
- Śmietanka kremowa 30% (220 g)
- Żelatyna - 2 arkusze (2 g)
- Cukier (100 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Polewa karmelowa - możesz użyć dowolny sos karmelowy (100 g)
Przepis na creamy salted caramel mousse krok po kroku
Ubij śmietanę do uzyskania puszystej masy i wstaw do lodówki.
Umieść arkusze żelatyny w misce z zimną wodą (użyj około 1 szklanki wody) na około 5-10 minut.
Używając czystej miski i nasadki do ubijania, ubij białka na pianę, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż utworzy się puszysta masa.
W międzyczasie odciśnij nadmiar wody z listków żelatyny i umieść je w misce nad gorącą wodą. Odstaw na 5 minut lub do rozpuszczenia.
Wymieszaj stopioną żelatynę z solonym sosem karmelowym i odstaw.
Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę, ubite białko jaja i sos karmelowy do całkowitego połączenia się składników.
Podziel masę na 6 kokilek i wstaw do lodówki do stężenia (około 4 godzin).
Mus podawaj na zimno polany sosem karmelowym.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat creamy salted caramel mousse
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na Creamy Salted Caramel Mousse nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka 30%, żelatyna w arkuszach, cukier, białko jaja kurzego, sos o smaku „słony karmel”. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Creamy Salted Caramel Mousse? Ubij śmietanę do uzyskania puszystej masy i wstaw do lodówki. Umieść arkusze żelatyny w misce z zimną wodą (użyj około 1 szklanki wody) na około 5-10 minut. Używając czystej miski i nasadki do ubijania, ubij białka na pianę, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż utworzy się puszysta masa. W międzyczasie odciśnij nadmiar wody z listków żelatyny i umieść je w misce nad gorącą wodą. Odstaw na 5 minut lub do rozpuszczenia. Wymieszaj stopioną żelatynę z solonym sosem karmelowym i odstaw. Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę, ubite białko jaja i sos karmelowy do całkowitego połączenia się składników. Podziel masę na 6 kokilek i wstaw do lodówki do stężenia (około 4 godzin). Mus podawaj na zimno polany sosem karmelowym.
Białko jaja kurzego stanowi około 65-70% całkowitej masy jajka, jednak zawiera dużo mniej składników mineralnych oraz witamin niż żółtko. Białko stanowi doskonałe źródło aminokwasów, które są niezbędne go prawidłowej regeneracji tkanek (mięśni, ścięgien, skóry czy paznokci). Białko jaja przyczynia się również do wzmocnienia układu odpornościowego. Odpowiednia podaż pełnowartościowego białka jest szczególnie ważna w diecie sportowców. Spożywanie białek jaj kurzych może również wspomóc wchłanianie wapnia oraz fosforu.
Podsumowując wiesz już jak przygotować smaczny Creamy Salted Caramel Mousse. Mus jest dobry do spożycia po stężeniu i należy podać go na zimno. Creamy Salted Caramel Mousse swietnie sprawdzi się jako deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Produkty niezbędne do zrobienia musu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w creamy salted caramel mousse
Lista alergenów dla Creamy Salted Caramel Mousse przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Polewa karmelowa
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze creamy salted caramel mousse
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonała propozycja na smaczny deser. Mus z karmelem jest kaloryczny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.