Creamy Salted Caramel Mousse
Opublikowano: 06.03.2023 r.
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonała propozycja na smaczny deser, jeśli lubisz smak słonego karmelu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Składniki dla 2 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 220 g
- Żelatyna - 2 g (2 arkusze)
- Cukier - 100 g
- Białko jajka - 2 szt.
- Polewa karmelowa - 100 g (możesz użyć dowolny sos karmelowy)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, szpatułka, okrągła kokilka średnica 10 cm
Przepis krok po kroku
- Ubij śmietanę do uzyskania puszystej masy i wstaw do lodówki.
- Umieść arkusze żelatyny w misce z zimną wodą (użyj około 1 szklanki wody) na około 5-10 minut.
- Używając czystej miski i nasadki do ubijania, ubij białka na pianę, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż utworzy się puszysta masa.
- W międzyczasie odciśnij nadmiar wody z listków żelatyny i umieść je w misce nad gorącą wodą. Odstaw na 5 minut lub do rozpuszczenia.
- Wymieszaj stopioną żelatynę z solonym sosem karmelowym i odstaw.
- Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę, ubite białko jaja i sos karmelowy do całkowitego połączenia się składników.
- Podziel masę na 6 kokilek i wstaw do lodówki do stężenia (około 4 godzin).
- Mus podawaj na zimno polany sosem karmelowym.
Komentarz dietetyka
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonała propozycja na smaczny deser. Mus z karmelem jest kaloryczny.