Creamy Salted Caramel Mousse

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Creamy Salted Caramel Mousse podane w miseczce.
Creamy Salted Caramel Mousse
Creamy Salted Caramel Mousse to doskonała propozycja na smaczny deser, jeśli lubisz smak słonego karmelu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
653 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (220 g)
  • Żelatyna 2 arkusze (2 g)
  • Cukier (100 g)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Polewa karmelowa możesz użyć dowolny sos karmelowy (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, szpatułka, okrągła kokilka średnica 10 cm

Przepis na creamy salted caramel mousse krok po kroku

Ubij śmietanę do uzyskania puszystej masy i wstaw do lodówki.

Umieść arkusze żelatyny w misce z zimną wodą (użyj około 1 szklanki wody) na około 5-10 minut.

Używając czystej miski i nasadki do ubijania, ubij białka na pianę, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż utworzy się puszysta masa.

W międzyczasie odciśnij nadmiar wody z listków żelatyny i umieść je w misce nad gorącą wodą. Odstaw na 5 minut lub do rozpuszczenia.

Wymieszaj stopioną żelatynę z solonym sosem karmelowym i odstaw.

Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę, ubite białko jaja i sos karmelowy do całkowitego połączenia się składników.

Podziel masę na 6 kokilek i wstaw do lodówki do stężenia (około 4 godzin).

Mus podawaj na zimno polany sosem karmelowym.

Jak oceniasz przepis na creamy salted caramel mousse
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat creamy salted caramel mousse

Creamy Salted Caramel Mousse to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na Creamy Salted Caramel Mousse nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka 30%, żelatyna w arkuszach, cukier, białko jaja kurzego, sos o smaku „słony karmel”. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Creamy Salted Caramel Mousse? Ubij śmietanę do uzyskania puszystej masy i wstaw do lodówki. Umieść arkusze żelatyny w misce z zimną wodą (użyj około 1 szklanki wody) na około 5-10 minut. Używając czystej miski i nasadki do ubijania, ubij białka na pianę, następnie dodaj cukier i dalej ubijaj, aż utworzy się puszysta masa. W międzyczasie odciśnij nadmiar wody z listków żelatyny i umieść je w misce nad gorącą wodą. Odstaw na 5 minut lub do rozpuszczenia. Wymieszaj stopioną żelatynę z solonym sosem karmelowym i odstaw. Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę, ubite białko jaja i sos karmelowy do całkowitego połączenia się składników. Podziel masę na 6 kokilek i wstaw do lodówki do stężenia (około 4 godzin). Mus podawaj na zimno polany sosem karmelowym.

Białko jaja kurzego stanowi około 65-70% całkowitej masy jajka, jednak zawiera dużo mniej składników mineralnych oraz witamin niż żółtko. Białko stanowi doskonałe źródło aminokwasów, które są niezbędne go prawidłowej regeneracji tkanek (mięśni, ścięgien, skóry czy paznokci). Białko jaja przyczynia się również do wzmocnienia układu odpornościowego. Odpowiednia podaż pełnowartościowego białka jest szczególnie ważna w diecie sportowców. Spożywanie białek jaj kurzych może również wspomóc wchłanianie wapnia oraz fosforu.

Podsumowując wiesz już jak przygotować smaczny Creamy Salted Caramel Mousse. Mus jest dobry do spożycia po stężeniu i należy podać go na zimno. Creamy Salted Caramel Mousse swietnie sprawdzi się jako deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Produkty niezbędne do zrobienia musu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w creamy salted caramel mousse

Lista alergenów dla Creamy Salted Caramel Mousse przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Polewa karmelowa
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze creamy salted caramel mousse

na 100g gotowej potrawy

Creamy Salted Caramel Mousse to doskonała propozycja na smaczny deser. Mus z karmelem jest kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
261.48
653.71
Białko (g)
3.13
7.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
33.41
83.52
Węglowodany przyswajalne (g)
33.41
83.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.50
33.76
Tłuszcze nasycone (g)
13.50
33.76
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
93.94
234.85
Szacunkowy indeks glikemiczny creamy salted caramel mousse 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania creamy salted caramel mousse

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
220 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 220 g
Żelatyna
2 g
2 arkusze
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 2 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Polewa karmelowa
100 g
możesz użyć dowolny sos karmelowy
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
24.00