Przepis na ciasto z truskawkami i bezą krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rant do ciasta

Oddziel białka od żółtek i białka ubij z 140 g cukru na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut.

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Truskawki wyczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki.

Wystudzony biszkopt wytnij z formy, umieść go w rancie do tortów.

Ubij śmietanę z mascarpone, wyłóż na ciasto.

Połącz tężejącą galaretkę z truskawkami i wyłóż na mascarpone.

Wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Ubij białka z 200 g cukru na sztywną pianę, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj.

Wyłóż ubitą masę na papier do pieczenia.

Susz w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 2 godziny.

Gdy beza wystygnie, zdejmij rant z ciasta i na galaretce umieść bezę.

Ciasto wstaw do lodówki na jeszcze 2 godziny.

Ciasto z truskawkami i bezą podane na niebieskim blacie.
Ciasto z truskawkami i bezą
Koszt przygotowania dania
29.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Ciasto z truskawkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą to świetny pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się jako deser podczas niedzielnego obiadu oraz większych rodzinnych uroczystości. Przepis na ciasto z truskawkami i bezą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, galaretka truskawkowa, ser mascarpone, śmietana kremówka, truskawki, białko jajka, ocet jabłkowy, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić ciasto z truskawkami i bezą? Oddziel białka od żółtek i białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Truskawki wyczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Wystudzony biszkopt wytnij z formy. Umieść go w rant do tortów. Ubij śmietanę z mascarpone. Wyłóż na ciasto. Połącz tężejącą galaretkę z truskawkami i wyłóż na mascarpone. Wstaw do lodówki na około 3 godziny. W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj. Wyłóż ubitą masę na papier do pieczenia. Susz w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 2 godziny. Gdy beza wystygnie, zdejmij rant z ciasta i na galaretce umieść bezę. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Biszkopt jest bardzo prostym do przygotowania ciastem. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Biszkopt jest ciastem bardzo uniwersalnym, przygotowywać można z niego torty, ciasta z kremem, galaretką lub owocami. Biszkopty mogą być przygotowane tradycyjnie lub z dodatkiem kakao, czekolady czy maku lub różnych kolorowych barwników spożywczych. Jajka są źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są także bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego.

Podsumowując placek z truskawkami to dobre ciasto, świetnie pasujące do kawy i herbaty. Do przygotowania ciasta możesz użyć także kruche ciasto. Będzie miało ono wtedy formę tarty z kremem, galaretką i bezą. Takie ciasto będzie też łatwiejsze do pokrojenia.

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
225.40 kcal
473.34 kcal
Białko
5.56 g
11.67 g

Węglowodany w cieście z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
28.56 g
59.97 g
Węglowodany przyswajalne
27.99 g
58.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
9.89 g
20.77 g
Tłuszcze nasycone
9.14 g
19.19 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.74 g
1.55 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z truskawkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
37.40 mg
78.54 mg
Wapń
36.87 mg
77.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
2.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i bezą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z truskawkami i bezą

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ciasta z truskawkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 kopasta szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
240 g
1 kopiasta szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Galaretka
45 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
45.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób