Ciasto z truskawkami i bezą

Opublikowano: 18.12.2021 r., 11:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Końcowy efekt ciasta z truskawkami
Ciasto z truskawkami i bezą
Ciasto z truskawkami i bezą to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto najlepiej podawać na zimno. Będzie ono stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 180 min
473 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 kopasta szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 kopiasta szklanka (240 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Galaretka (45 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, rant do ciasta

Przepis na ciasto z truskawkami i bezą krok po kroku

Oddziel białka od żółtek i białka ubij z 140 g cukru na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut.

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć.

Truskawki wyczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki.

Wystudzony biszkopt wytnij z formy, umieść go w rancie do tortów.

Ubij śmietanę z mascarpone, wyłóż na ciasto.

Połącz tężejącą galaretkę z truskawkami i wyłóż na mascarpone.

Wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Ubij białka z 200 g cukru na sztywną pianę, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj.

Wyłóż ubitą masę na papier do pieczenia.

Susz w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 2 godziny.

Gdy beza wystygnie, zdejmij rant z ciasta i na galaretce umieść bezę.

Ciasto wstaw do lodówki na jeszcze 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą to świetny pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się jako deser podczas niedzielnego obiadu oraz większych rodzinnych uroczystości. Przepis na ciasto z truskawkami i bezą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, galaretka truskawkowa, ser mascarpone, śmietana kremówka, truskawki, białko jajka, ocet jabłkowy, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić ciasto z truskawkami i bezą? Oddziel białka od żółtek i białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 minut. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i wstaw do lodówki, aby zaczęła tężeć. Truskawki wyczyść z szypułek i pokrój w ćwiartki. Wystudzony biszkopt wytnij z formy. Umieść go w rant do tortów. Ubij śmietanę z mascarpone. Wyłóż na ciasto. Połącz tężejącą galaretkę z truskawkami i wyłóż na mascarpone. Wstaw do lodówki na około 3 godziny. W tym czasie przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj. Wyłóż ubitą masę na papier do pieczenia. Susz w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez 2 godziny. Gdy beza wystygnie, zdejmij rant z ciasta i na galaretce umieść bezę. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.

Biszkopt jest bardzo prostym do przygotowania ciastem. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem. Biszkopt jest ciastem bardzo uniwersalnym, przygotowywać można z niego torty, ciasta z kremem, galaretką lub owocami. Biszkopty mogą być przygotowane tradycyjnie lub z dodatkiem kakao, czekolady czy maku lub różnych kolorowych barwników spożywczych. Jajka są źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są także bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego.

Podsumowując placek z truskawkami to dobre ciasto, świetnie pasujące do kawy i herbaty. Do przygotowania ciasta możesz użyć także kruche ciasto. Będzie miało ono wtedy formę tarty z kremem, galaretką i bezą. Takie ciasto będzie też łatwiejsze do pokrojenia.

Alergeny w cieście z truskawkami i bezą

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z truskawkami i bezą to kaloryczny wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny i bardzo szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
225.40
473.34
Białko (g)
5.56
11.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
28.56
59.97
Węglowodany przyswajalne (g)
27.99
58.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.89
20.77
Tłuszcze nasycone (g)
9.15
19.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
1.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
37.40
78.54
Wapń (mg)
36.87
77.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
2.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i bezą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i bezą

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 kopasta szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
240 g
1 kopiasta szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Galaretka
45 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
45.30