Ciasto z mikrofali w kubku
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 łyżki (30 g)
- Kakao niesłodzone - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (40 ml)
- Mleko 2% - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na ciasto z mikrofali w kubku krok po kroku
Do szklanego kubka przełóż wszystkie składniki i bardzo dokładnie wymieszaj.
Wstaw do mikrofali ustawiając moc na 800 W i podgrzewaj 3 minuty.
Sprawdź patyczkiem, czy jest suche, dobrze upieczone w środku.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta z mikrofali w kubku
Szukasz pomysłu na pyszne, smaczne ciasto czekoladowe, które przygotujesz w kilkanaście minut? Naszła Cię ochota na domowy, słodki, ale nie masz czasu ani chęci na wyciąganie stolnicy, odmierzanie ilości wielu składników i długie pieczenie ciasta w piekarniku? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Poznaj nasz przepis na ciasto z mikrofali w kubku. Jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, ani zaawansowanego sprzętu. Składniki, które będą Ci potrzebne to jedynie jajka, mąka, kakao, proszek do pieczenia, niewielka ilości oleju lub roztopionego masła oraz mleka. Przyda się też coś do posłodzenia. Cukier polecamy zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, które mają niższą wartość kaloryczną oraz indeks glikemiczny. Jak zrobić ciasto z mikrofali w kubku? Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki w szklanym kubku, wstawisz do mikrofali nastawionej na moc 800 W na około 3 minuty i gotowe! To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się smakiem tego pysznego, domowego, czekoladowego ciasta, które przygotujesz w ekspresowym tempie. To świetny pomysł na szybkie ciasto, szybki deser dla całej rodziny. Jak widzisz, wcale nie jest to trudne, nie powstaje również bałagan w kuchni tak jak w przypadku wielu innych ciast. Czekoladowe ciasto z mikrofali w kubku jest świetną alternatywą dla ciast, ciastek i słodyczy, kupowanych w supermarketach, które na ogół charakteryzują się większą zawartością cukru, tłuszczu i zbędnych dodatków. Ciasto możesz jeść samodzielnie lub dodawać świeże owoce, bitą śmietanę lub lody waniliowe. Pamiętaj, aby upewnić się, że kubek, w którym przygotowujesz ciasto, nadaje się do mikrofali. Oznaczenia najczęściej znajdują się na spodzie naczyń. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, koniecznie czytaj dalej i sprawdź, jak zrobić ciasto z mikrofali w kubku krok po kroku.
Alergeny w cieście z mikrofali w kubku
Lista alergenów dla ciasta z mikrofali w kubku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z mikrofali w kubku
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu, ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.