Ciasto z mikrofali

ciasto z mikrofali

Ciasto z mikrofali jest jednym z najprostszych przepisów na pyszny deser. Mając ochotę na coś słodkiego, warto wypróbować kilka sposobów na szybkie i łatwe ciasto z mikrofalówki. Niektórzy uważają, że to „deser awaryjny”, ponieważ może uratować w wielu sytuacjach. Czasem nachodzi nas ochota na słodkie. Innym razem znajomi przychodzą z niezapowiedzianą wizytą. Wówczas warto sięgnąć po coś pysznego i szybkiego – jak przepis na ciasto z mikrofali.

Ciasto z mikrofali – przepis na pyszne ciasto, które przygotujesz w parę chwil

Ciasto z mikrofali jest jednym z najpyszniejszych, ale też najszybszych deserów do przygotowania. W kilka chwil można przyrządzić domowe, smaczne ciasto, którym poczęstujesz niezapowiedzianych gości. Co ważne, deser będzie błyskawiczny i pyszny. Jaki jest najlepszy pomysł na dobre ciasto z mikrofalówki? Jakie składniki idealnie się do tego nadadzą? Sprawdź jak zrobić ciasto z mikrofali.

Pomysł na pyszne, szybkie ciasto z mikrofali – sprawdź najlepsze przepisy

Jak zrobić ciasto z mikrofali o smaku kakaowym?

Masz ochotę na coś słodkiego, jednak do cukierni za daleko? Nic prostszego. Istnieje mnóstwo sposobów na dobre, szybkie domowe desery, które zaspokoją chęć na słodycze. Jednym z nich jest sposób na pyszne ciasto z mikrofali o smaku kakaowym. Wystarczy zaledwie 5 minut, aby je przygotować. Masz w domu ceramiczną miseczkę lub kubeczek? Masz mikrofalówkę? No już połowa sukcesu, jeśli chcesz przygotować szybki deser kakaowy. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować jeszcze kilku następujących składników: mleko, mąka pszenna, kakao, masło, jajko, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia.

Przesiej mąkę do kubeczka. Dodaj cukier biały i waniliowy, następnie kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość. Roztrzep w miseczce jajko z masłem i mlekiem. Przelej do kubka, gdzie znajdują się sypkie składniki – wymieszaj do ich połączenia. Włóż do mikrofalówki kubek z ciastem, a następnie ustaw urządzenie na maksymalną moc. Włącz mikrofalówkę na 4 minuty. Ciasto kakaowe powinno w tym czasie wyrosnąć. Zjedz je jeszcze ciepłe. Pamiętaj, że zamiast mleka możesz też wykorzystać słodką śmietankę. Jeśli masz ochotę na słodszy deser, dodaj do ciasta powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy. Ciasto zrobi się nie tylko słodsze, ale i wilgotniejsze.

Mug cake o smaku piernikowym – najlepsze szybkie ciasto?

Mug cake to nic innego jak ciasto z kubka. Przygotowuje się je w kuchence mikrofalowej, zwykle w kilka minut. Składniki na ciasto należy ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać, przełożyć do kubka i włożyć do mikrofali ustawionej na najwyższą moc. Mug cake cechuje się nie tylko szybkością przygotowania, ale i ciekawym smakiem. Istnieje kilka przepisów na tego typu deser, a recepturę na ciasto można dostosowywać do swoich upodobań kulinarnych. Jednymi z najpowszechniej wykorzystywanych dodatków są: masło orzechowe, wiórki kokosowe, czekolada, orzechy i cynamon.

Zanim włożysz przypadkowy kubek do mikrofalówki, warto dowiedzieć się, czy możesz wykorzystać każdy. Otóż nie. Na ciasto z mikrofalówki nadają się wyłącznie takie kubki, które umożliwiają przechodzenie przez nie energii. Są to m.in. kubki szklane, porcelanowe i ceramiczne. Bezpieczniejsze niż kolorowe będą kubki białe. Należy pamiętać, że wiele z nich produkowana jest z tworzywa sztucznego – jednak nie wszystkie nadają się do podgrzewania. Do mikrofali kategorycznie nie wkłada się kubków z aluminium, stali nierdzewnej i miedzi. Metalowe elementy doprowadzają do wyładowań łukowych, a to może wywołać iskrzenie lub – w najgorszym przypadku – wybuch. Jeśli kubek jest porcelanowy, ale ma np. metalowe ozdoby, jego też nie należy wkładać do mikrofalówki.

Jednym z najsmaczniejszych ciast z mikrofalówki jest piernikowe. Może stać się świetnym urozmaiceniem popołudniowej kawy lub herbaty. Do przygotowania deseru potrzebujesz następujących składników: banan, jajko, płatki jaglane, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawa do piekarnika. Zmiksuj banana blenderem, następnie dodaj płatki jaglane i wymieszaj. Dodaj jajko i znów wymieszaj. Wsyp cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – wymieszaj do połączenia się całości. Przelej masę do kubka, włóż do mikrofali, nastaw na najwyższą moc i piecz przez ok. 4 minuty. Podawaj ciepłe, najlepiej z łyżką masła orzechowego lub ulubionego dżemu.

Jak zrobić ciasto w kilka chwil? Smaczne pomysły na ciasta z mikrofalówki

Szybki sernik i kakaowe muffiny – przepis na ciasto z mikrofali

W kuchence mikrofalowej przygotować można kilka rodzajów ciasta np. mały serniczek. To nic skomplikowanego. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników, pokruszyć na spód ciasteczka i wstawić do mikrofalówki na minutę. Właśnie takim szybkim ciastem jest szybki sernik z mikrofali. Do jego przygotowania potrzebujesz następujących składników: ciastka owsiane, jogurt grecki, masło, serek twarogowy, cukier, ekstrakt waniliowy.

Wsyp do kubka pokruszone ciastka. Następnie wlej masło i porządnie wymieszaj. Dociśnij masę do dna naczynia. Przygotuj masę serową w misce – wbij jajka, dodaj jogurt grecki, serek twarogowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Wymieszaj do połączenia się składników, po czym przełóż do kubka ze spodem z ciastek. Wstaw kubek na minutę do mikrofalówki. Zostaw do wystygnięcia i udekoruj bitą śmietaną, owocami (np. malinami) i pokruszonymi herbatnikami.

Kolejną ciekawą propozycją jest muffin z mikrofali. To równie pyszny i szybki pomysł na deser dla całej rodziny. Do przyrządzenia muffinów potrzebujesz składników takich jak: kakao 16% w proszku, mąka pszenna typ 500, cukier, soda oczyszczona, mleko 2%, masło. Dodaj do kubka mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i porządnie wymieszaj. Dolej ekstrakt waniliowy i mleko, mieszając. Roztop masło w mikrofalówce i złącz z resztą składników – wymieszaj wszystko. Przełóż kubek do mikrofalówki i podgrzewaj przez ok. 3 minuty.

Smaczne ciasto czekoladowe – sprawdzony przepis na ciasto z mikrofali

Ciasto z mikrofali uznawane jest za najszybsze ciasto świata. Właśnie dlatego warto nauczyć się je przyrządzać. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że ciasto z mikrofalówki błyskawicznie rośnie, bo podwaja swoją objętość. Może więc niespodziewanie wyskoczyć z kubka – przez co poleca się przygotowanie ciasta w większym naczyniu. To idealny deser dla niespodziewanych gości, który doskonale smakuje na gorąco. Ciasto można dowolnie urozmaicać, np. podając je z pokruszoną czekoladą lub ciastkami. Można też serwować deser z różnorodnymi owocami lub gałką lodów. Na ciasto z mikrofali pasują też polewy i posypki. Niektórzy decydują się dekorować desery cukrem pudrem, lukrem albo bitą śmietaną. Dorośli używają też niekiedy kawy lub alkoholu (np. rumu).

Jak przygotować smaczne ciasto czekoladowe z mikrofalówki? Przydadzą się następujące składniki: jajko, mąka, kakao, mleko, cukier, sól, olej, proszek do pieczenia, polewa czekoladowa oraz do posypania dowolnie orzechy lub posypka. Składniki należy ze sobą wymieszać, następnie przełożyć do kubka. Włóż ciasto do mikrofalówki, ustaw maksymalną moc i piecz przez ok. 2 minuty. Polej ciasto polewą czekoladową i posyp startymi orzechami lub gotową posypką.

Warto wspomnieć, że istnieje mnóstwo różnych przepisów na ciasto z mikrofalówki. Możesz niemal dowolnie zarządzać w nich składnikami. W niektórych przepisach można podmienić olej rzepakowy i zastąpić go masłem. Do niektórych ciast z mikrofali pasują bakalie, m.in. suszone morele, żurawina, orzechy lub rodzynki. Do deseru dodaje się też kawałki czekolady i wiórki kokosowe. Co zrobić, aby podbić czekoladowy smak ciasta z mikrofali? Możesz zastąpić kakao rozpuszczoną w maśle tabliczką czekolady. Jeśli preferujesz jasne ciasto, zamiast kakao, wsypać możesz większą ilość mąki.

Pamiętaj, że…

Na koniec warto jeszcze powiedzieć o kilku zaletach ciasta z mikrofalówki. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. Deser jest bardzo smaczny, puszysty i pożywny, nie odbiegając smakiem od długo pieczonych ciast w piekarniku. To świetne rozwiązanie w przypadku, gdy pojawiają się niespodziewani goście lub nie lubimy spędzać wiele czasu w kuchni. Ciasto z mikrofali to również idealny pomysł dla osób niemających piekarnika lub miksera. Zamiast dużej blaszki, robi się jedynie porcję dla wyznaczonej ilości osób. Nie pojawia się więc pokusa, aby sięgnąć po kolejny kawałek ciasta.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że przygotowywanie w mikrofalówce ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Minusem jest fakt, że korzystanie z urządzenia okazuje się niewystarczające, gdy niektóre składniki (jajka) muszą być przyrządzone w wysokiej temperaturze – po to, aby wyeliminować bakterie. Mając do wyboru ciasto z torebki w markecie i ciasto z mikrofalówki przyrządzone z własnych składników, warto jednak skłonić się ku drugiej opcji. Po pierwsze, będzie zdrowiej. Po drugie, gotowy proszek na ciasto jest chemiczny i bardzo źle wpływa na organizm.

Ciasto z mikrofali - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto