Ciasto z jagodami na oleju
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Jagody (500 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciasto z jagodami na oleju krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, cały czas ubijając.
Do piany z jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość przemieszaj mikserem.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Jagody umyj i wymieszaj z cukrem. Następnie ułóż je na wierzchu ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanego do 180 st. C przez 45 minut.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto z jagodami
-
Ciasto na biszkopcie z jagodami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Tarta z białą czekoladą
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z jagodami
-
Ciasto z jagodami i kruszonką
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Biszkopt z budyniem
-
Sernik jagodowy
-
Tarta bezglutenowa
-
Sernik z jagodami
-
Tort jagodowy
-
Szybkie ciasto z jagodami
-
Kruche ciasto z jagodami
-
Wilgotne ciasto z jagodami
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Ciasto z jagodami
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami na oleju
Ciasto z jagodami na oleju jest najprostszym owocowym plackiem. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a całość jest naprawdę smaczna i pięknie się prezentuje. To ciasto będzie dobrym wypiekiem na niedzielne wieczory, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. W dodatku jest pełne smacznych owoców.
Przepis na ciasto z jagodami na oleju będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy uwielbiają naprawdę słodkie i owocowe wypieki. Ten jest niezwykle prosty, a przy okazji w całości wypełniony jagodami. To sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje. W jego przypadku obróbka termiczna jest dość krótka, dlatego będzie dobrym wyborem dla wszystkich niecierpliwych cukierników. Sprawdzi się równie dobrze równie na codzienne wypieki, ale także na wszelkie okazje. Wspaniale łączy się z kawą. Choć w przepisie robi się go w keksówce, to można go upiec także w małej tortownicy, czy prostokątnej formie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami na oleju, które będzie nie tylko smaczne, ale także naprawdę ciekawe i nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się świetnie. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę smaczna i słodka. Głównym składnikiem są oczywiście jagody. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. Ten sprawdzony przepis na szybkie, łatwe, a przy okazji pyszne ciasto, to dobre rozwiązanie na co dzień.
Alergeny w cieście z jagodami na oleju
Lista alergenów dla ciasta z jagodami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z jagodami na oleju
To ciasto, które podobnie jak inne wypieki, nie powinno gościć zbyt często w menu, ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(127g)
Węglowodany
(127g)
Tłuszcze
(127g)
Witaminy
(127g)
Składniki mineralne
(127g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.