Tort jagodowy

Opublikowano: 23.01.2022 r., 19:29 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort jagodowy na białym talerzu
Tort jagodowy
Wypróbuj przepis na najlepszy tort jagodowy. Wyśmienity, sezonowy tort okazjonalny ze świeżymi, leśnymi jagodami sprawdzi się nie tylko na urodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 30 min
298 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (70 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 6 łyżeczek (70 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 400 ml (256 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Jagody (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, szpatułka, tortownica 21 cm

Przepis na tort jagodowy krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Do żółtek dodaj 1 szklankę cukru i ubij na puszystą, jasną masę za pomocą miksera.

Białka również ubij na puszystą i sztywną pianę.

Do żółtek dodawaj naprzemiennie łyżkę białek i 2 łyżki mąki.

Całość delikatnie mieszaj.

Masę wylej do tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia).

Biszkopt piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Uważaj aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła.

Do ubitej śmietany dodaj cukier i mascarpone. Zmiksuj dokładnie.

Odłóż część masy (około 1/4) do otynkowania tortu. Do pozostałej części dodaj połowę jagód.

Biszkopt przekrój na pół lub 3 części.

Każdą część możesz nasączyć, na przykład mocną herbatą z sokiem z cytryny i dodatkiem alkoholu.

Biszkopt przełóż masą. Otynkuj tort i udekoruj pozostałą częścią jagód.

Jak oceniasz przepis na tort jagodowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat tortu jagodowego

Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.

Tort jagodowy to wyśmienita propozycja, lekkiego tortu z dodatkiem świeżych, leśnych jagód. Tort to klasyczna propozycja kremu z bitą śmietaną i mascarpone z dodatkiem owoców. Tort można przygotować na dwa sposoby, w sezonie, ze świeżych owoców przygotujesz krem jagodowy z mascarpone z bitą śmietaną. Poza sezonem, kiedy dostępne są jagody mrożone, z masą jagodową i śmietanową. Tort idealnie sprawdzi się dla dzieci. Jest on mało słodki, z dodatkiem świeżych i zdrowych owoców a do tego bardzo atrakcyjny wizualnie, właśnie szczególnie dla dzieci. Przepis na tort jagodowy jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Jest to najbardziej podstawowa wersja tortu z dodatkiem owoców.

Tort jagodowy z mascarpone to świetna propozycja zarówno na urodziny, imieniny, jak i wszystkie inne okazje. Lekki, rześki i idealnie zbilansowany w smaku tort jest świetną propozycją na ciepłe, letnie dni.

Alergeny w torcie jagodowym

Lista alergenów dla tortu jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu jagodowego

na 100g gotowej potrawy

Tort jagodowy to tradycyjny wypiek przygotowany z klasycznych składników. Spożywany okazjonalnie w małych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
244.98
298.88
Białko (g)
3.71
4.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
27.47
33.52
Węglowodany przyswajalne (g)
26.47
32.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
13.50
16.47
Tłuszcze nasycone (g)
12.59
15.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
1.11
Cholesterol (mg)
74.76
91.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina C (mg)
2.79
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
29.68
36.21
Wapń (mg)
36.15
44.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu jagodowego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu jagodowego

Koszt składników
50.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
0,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
6 łyżeczek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
256 g
400 ml
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 256 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Koszt składników
50.80