Przepis na tort jagodowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, miska, szpatułka, tortownica 21 cm

Białka oddziel od żółtek.

Do żółtek dodaj 1 szklankę cukru i ubij na puszystą, jasną masę za pomocą miksera.

Białka również ubij na puszystą i sztywną pianę.

Do żółtek dodawaj naprzemiennie łyżkę białek i 2 łyżki mąki.

Całość delikatnie mieszaj.

Masę wylej do tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia).

Biszkopt piecz około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Uważaj aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła.

Do ubitej śmietany dodaj cukier i mascarpone. Zmiksuj dokładnie.

Odłóż część masy (około 1/4) do otynkowania tortu. Do pozostałej części dodaj połowę jagód.

Biszkopt przekrój na pół lub 3 części.

Każdą część możesz nasączyć, na przykład mocną herbatą z sokiem z cytryny i dodatkiem alkoholu.

Biszkopt przełóż masą. Otynkuj tort i udekoruj pozostałą częścią jagód.

Tort jagodowy podany na białym talerzu, obok rustykalne sztućce, na szarym blacie
Tort jagodowy
Koszt przygotowania dania
31.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Tort jagodowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie jagodowym

Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych, gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych, jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym, ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.

Tort jagodowy to wyśmienita propozycja, lekkiego tortu z dodatkiem świeżych, leśnych jagód. Tort to klasyczna propozycja kremu z bitą śmietaną i mascarpone z dodatkiem owoców. Tort można przygotować na dwa sposoby, w sezonie, ze świeżych owoców przygotujesz krem jagodowy z mascarpone z bitą śmietaną. Poza sezonem, kiedy dostępne są jagody mrożone, z masą jagodową i śmietanową. Tort idealnie sprawdzi się dla dzieci. Jest on mało słodki, z dodatkiem świeżych i zdrowych owoców a do tego bardzo atrakcyjny wizualnie, właśnie szczególnie dla dzieci. Przepis na tort jagodowy jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Jest to najbardziej podstawowa wersja tortu z dodatkiem owoców.

Tort jagodowy z mascarpone to świetna propozycja zarówno na urodziny, imieniny, jak i wszystkie inne okazje. Lekki, rześki i idealnie zbilansowany w smaku tort jest świetną propozycją na ciepłe, letnie dni.

Wartości odżywcze tortu jagodowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kalorie)
244.98 kcal
298.88 kcal
Białko
3.71 g
4.53 g

Węglowodany w torcie jagodowym

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany
27.47 g
33.52 g
Węglowodany przyswajalne
26.47 g
32.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz
13.50 g
16.47 g
Tłuszcze nasycone
12.59 g
15.36 g
Tłuszcze nienasycone
0.91 g
1.11 g
Cholesterol
74.76 mg
91.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort jagodowy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina C
2.79 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort jagodowy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód
29.68 mg
36.21 mg
Wapń
36.15 mg
44.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
0.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu jagodowego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie jagodowym

Lista alergenów dla tortu jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu jagodowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
70 g
0,5 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 70 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
6 łyżeczek
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
256 g
400 ml
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 256 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Koszt składników
50.80
Jak oceniasz przepis na tort jagodowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.4% osób