Kruche ciasto z jagodami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto z jagodami podane na paterze.
Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami to wspaniała opcja na naprawdę smaczny wypiek, który zajmuje tylko kilka chwil, by go w pełni przygotować. Ciasto jest wypełnione jagodami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
227 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Cukier (170 g)
  • Masło (100 g)
  • Ocet winny (15 ml)
  • Jagody (480 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na kruche ciasto z jagodami krok po kroku

W małej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i pokrojone masło. Dodaj ocet i dokładnie wyrób.

Ciasto rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Dwie szklanki jagód przełóż do dużej miski. Rozmieszaj mikserem na małych obrotach razem z pozostałym cukrem, mąką i cynamonem.

Rozgniecione jagody wyłóż na ciasto. Na wierzchu wysyp pozostałe owoce.

Piecz w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z jagodami

Kruche ciasto z jagodami to wspaniała opcja na naprawdę smaczny wypiek, który zajmuje tylko kilka chwil, by go w pełni przygotować. Ciasto jest wypełnione jagodami.

Przepis na kruche ciasto z jagodami będzie świetną opcją dla każdego, kto kocha słodkie, domowe wypieki. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Kolejną warstwę stanowi dżem jagodowy z owocami. Są niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdzą się na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z jagodami, by było proste i smaczne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto.

Alergeny w kruchym cieście z jagodami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze kruchego ciasta z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
242.28
227.75
Białko (g)
3.07
2.89
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
38.81
36.48
Węglowodany przyswajalne (g)
37.57
35.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
9.20
8.65
Tłuszcze nasycone (g)
6.27
5.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.93
2.75
Cholesterol (mg)
22.99
21.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A (µg (mcg))
74.70
70.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.98
4.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.76
67.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.18
Ryboflawina (mg)
0.11
0.10
Niacyna (mg)
1.41
1.33
Foliany (µg (mcg))
29.76
27.98
Beta karoten (µg (mcg))
33.33
31.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
2.50
2.35
Potas (mg)
66.72
62.72
Wapń (mg)
9.40
8.83
Fosfor (mg)
31.40
29.52
Magnez (mg)
9.90
9.31
Żelazo (mg)
1.17
1.10
Cynk (mg)
0.29
0.27
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z jagodami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z jagodami

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Cukier
170 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 170 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Jagody
480 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
19.20
Za 480 g
Koszt składników
36.50