Przepis na kruche ciasto z jagodami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 170 g
- Cukier 170 g
- Masło 100 g
- Ocet winny 15 ml
- Jagody 480 g
W małej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i pokrojone masło. Dodaj ocet i dokładnie wyrób.
Ciasto rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Dwie szklanki jagód przełóż do dużej miski. Rozmieszaj mikserem na małych obrotach razem z pozostałym cukrem, mąką i cynamonem.
Rozgniecione jagody wyłóż na ciasto. Na wierzchu wysyp pozostałe owoce.
Piecz w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Muffinki z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Kruche ciasto z jagodami - cechy przepisu
Więcej o kruchym cieście z jagodami
Kruche ciasto z jagodami to wspaniała opcja na naprawdę smaczny wypiek, który zajmuje tylko kilka chwil, by go w pełni przygotować. Ciasto jest wypełnione jagodami.
Przepis na kruche ciasto z jagodami będzie świetną opcją dla każdego, kto kocha słodkie, domowe wypieki. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Kolejną warstwę stanowi dżem jagodowy z owocami. Są niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdzą się na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z jagodami, by było proste i smaczne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Wtedy można wykorzystać mrożone jagody, które są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na zimowe i jesienne dni, kiedy owoce nie są dostępne. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć łatwe ciasto.
Wartości odżywcze kruchego ciasta z jagodami
Energia i białka
(94g)
Węglowodany w kruchym cieście z jagodami
(94g)
Tłuszcze
(94g)
Witaminy w przepisie na kruche ciasto z jagodami
(94g)
Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto z jagodami
(94g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchym cieście z jagodami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny