Przepis na ciasto z jagodami na oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, cały czas ubijając.

Do piany z jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość przemieszaj mikserem.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Jagody umyj i wymieszaj z cukrem. Następnie ułóż je na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanego do 180 st. C przez 45 minut.

Ciasto z jagodami na oleju pokrojone na kawałki i podane z owocami.
ciasto z jagodami na oleju
Koszt przygotowania dania
25.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Ciasto z jagodami na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jagodami na oleju

Ciasto z jagodami na oleju jest najprostszym owocowym plackiem. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a całość jest naprawdę smaczna i pięknie się prezentuje. To ciasto będzie dobrym wypiekiem na niedzielne wieczory, gdyż jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. W dodatku jest pełne smacznych owoców.

Przepis na ciasto z jagodami na oleju będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy uwielbiają naprawdę słodkie i owocowe wypieki. Ten jest niezwykle prosty, a przy okazji w całości wypełniony jagodami. To sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje. W jego przypadku obróbka termiczna jest dość krótka, dlatego będzie dobrym wyborem dla wszystkich niecierpliwych cukierników. Sprawdzi się równie dobrze równie na codzienne wypieki, ale także na wszelkie okazje. Wspaniale łączy się z kawą. Choć w przepisie robi się go w keksówce, to można go upiec także w małej tortownicy, czy prostokątnej formie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami na oleju, które będzie nie tylko smaczne, ale także naprawdę ciekawe i nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się świetnie. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę smaczna i słodka. Głównym składnikiem są oczywiście jagody. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. Ten sprawdzony przepis na szybkie, łatwe, a przy okazji pyszne ciasto, to dobre rozwiązanie na co dzień.

Wartości odżywcze ciasta z jagodami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(127g)
Energia (kalorie)
268.88 kcal
341.47 kcal
Białko
5.22 g
6.63 g

Węglowodany w cieście z jagodami na oleju

Na 100g
Na porcję
(127g)
Węglowodany
38.26 g
48.59 g
Węglowodany przyswajalne
37.32 g
47.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(127g)
Tłuszcz
11.08 g
14.07 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
2.07 g
Tłuszcze nienasycone
9.45 g
12.00 g
Cholesterol
47.62 mg
60.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z jagodami na oleju

Na 100g
Na porcję
(127g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.70 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
42.44 µg (mcg)
53.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jagodami na oleju

Na 100g
Na porcję
(127g)
Sód
19.74 mg
25.07 mg
Potas
108.74 mg
138.10 mg
Wapń
27.52 mg
34.95 mg
Fosfor
80.18 mg
101.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.31 mg
15.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
2.11 mg
Cynk
0.48 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami na oleju 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jagodami na oleju

Lista alergenów dla ciasta z jagodami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z jagodami na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Jagody
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
41.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób