Wilgotne ciasto z jagodami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 13:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne ciasto z jagodami podane na eleganckim talerzyku.
Wilgotne ciasto z jagodami
Wilgotne ciasto z jagodami to przepyszny sposób na naprawdę wspaniały deser pełen słodkich owoców. Jest bardzo delikatne i miękkie, a przy okazji naprawdę ciekawe.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
442 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (165 g)
  • Cukier (175 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Śmietana 18% (140 g)
  • Jagody (450 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na wilgotne ciasto z jagodami krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Do miski włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Ubijaj drewnianą łyżką przez 2-3 minuty.

Dodaj 4 łyżki kwaśnej śmietany, a następnie dużą łyżką dodaj i zamieszaj połowę jagód.

Ciasto wlej do formy i wyrównaj. Piecz przez 50 minut.

W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem i pozostałą śmietaną na gładką i kremową konsystencję.

Krem wyłóż na upieczone ciasto i udekoruj je pozostałymi jagodami.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta z jagodami

Wilgotne ciasto z jagodami to przepyszny sposób na naprawdę wspaniały deser pełen słodkich owoców. Jest bardzo delikatne i miękkie, a przy okazji naprawdę ciekawe.

Przepis na wilgotne ciasto z jagodami będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe przepisy. Całość jest delikatna, smaczna i pełna owoców. To deser dla wszystkich miłośników jagód, w tym wydaniu są one jeszcze smaczniejsze. Najlepsze w tym wypieku jest to, że do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników, a wszystkie można spokojnie znaleźć w każdym sklepie. To deser, który przywodzi na myśl sam środek lata, to przez duży dodatek jagód, które właśnie latem można spotkać w dużych ilościach. Owoce te są niezwykle zdrowe, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej. To najlepsze źródło antyoksydantów w diecie. Czarne jagody można bez problemu dostać w sklepie, na małym bazarku lub udać się po nie samodzielnie do lasu. Świeże jak=gody sprawiają, że całe ciasto smakuje po prostu fantastycznie. Dostarczają ciemnego barwnika, który chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, do tego są bardzo bogate w witaminę C, która wspiera działanie układu odpornościowego. To sprawia, że całość jest nie tylko pysznym i naprawdę ciekawym deserem, ale również pozwala na zwiększenie w swojej diecie ilości tych zdrowych owoców. W przypadku braku dostępu do świeżych jagód można również użyć mrożone jagody. Choć wydaje się, że są one przetworzone i zawierają znacznie mniej dobroczynnych dla zdrowia składników, nie jest to prawda! Mrożone owoce są tak samo wartościowe, a w dodatku tańsze, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić te świeże w większości dań. W tym deserze również.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto z jagodami, by było naprawdę pyszne, a przy okazji niezwykle łatwe, ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna, prosta i można ją przygotować w kilka chwil. Ciasto robi się z budyniem, by było bardziej waniliowe, dzięki czemu nie potrzeba do niego dodawać tak dużo cukru. Choć najbardziej popularne jest kruche ciasto z jagodami, to również skradnie twoje serce.

Alergeny w wilgotnym cieście z jagodami

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
275.10
442.91
Białko (g)
4.53
7.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
33.48
53.90
Węglowodany przyswajalne (g)
32.81
52.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
14.41
23.20
Tłuszcze nasycone (g)
9.63
15.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.78
7.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
6.53
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.17
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.99
119.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
131.23
211.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.71
4.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
128.64
207.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.24
Ryboflawina (mg)
0.16
0.26
Niacyna (mg)
1.13
1.83
Foliany (µg (mcg))
28.41
45.73
Beta karoten (µg (mcg))
28.71
46.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
86.04
138.52
Potas (mg)
103.13
166.04
Wapń (mg)
39.85
64.17
Fosfor (mg)
75.92
122.23
Magnez (mg)
9.50
15.29
Żelazo (mg)
1.17
1.89
Cynk (mg)
0.42
0.67
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta z jagodami 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasta z jagodami

Koszt składników
47.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
165 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 165 g
Cukier
175 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 175 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietana 18%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Jagody
450 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 450 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
47.10