Przepis na wilgotne ciasto z jagodami krok po kroku
- Masło 165 g
- Cukier 175 g
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 225 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Śmietana 18% 140 g
- Jagody 450 g
- Serek śmietankowy 200 g
- Cukier puder 100 g
- Budyń (proszek) 40 g
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do miski włóż masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Ubijaj drewnianą łyżką przez 2-3 minuty.
Dodaj 4 łyżki kwaśnej śmietany, a następnie dużą łyżką dodaj i zamieszaj połowę jagód.
Ciasto wlej do formy i wyrównaj. Piecz przez 50 minut.
W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem i pozostałą śmietaną na gładką i kremową konsystencję.
Krem wyłóż na upieczone ciasto i udekoruj je pozostałymi jagodami.
-
Ciasto z borówką
-
Tarta z borówkami
-
Ciasto z jagodami
-
Muffinki z borówkami
-
Babeczki z kremem
-
Sernik z borówkami
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Fit sernik na zimno
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Ciasto z borówkami

(liczba kalorii)
Wilgotne ciasto z jagodami - cechy przepisu
Więcej o wilgotnym cieście z jagodami
Wilgotne ciasto z jagodami to przepyszny sposób na naprawdę wspaniały deser pełen słodkich owoców. Jest bardzo delikatne i miękkie, a przy okazji naprawdę ciekawe.
Przepis na wilgotne ciasto z jagodami będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe przepisy. Całość jest delikatna, smaczna i pełna owoców. To deser dla wszystkich miłośników jagód, w tym wydaniu są one jeszcze smaczniejsze. Najlepsze w tym wypieku jest to, że do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników, a wszystkie można spokojnie znaleźć w każdym sklepie. To deser, który przywodzi na myśl sam środek lata, to przez duży dodatek jagód, które właśnie latem można spotkać w dużych ilościach. Owoce te są niezwykle zdrowe, dlatego powinny gościć w menu jak najczęściej. To najlepsze źródło antyoksydantów w diecie. Czarne jagody można bez problemu dostać w sklepie, na małym bazarku lub udać się po nie samodzielnie do lasu. Świeże jak=gody sprawiają, że całe ciasto smakuje po prostu fantastycznie. Dostarczają ciemnego barwnika, który chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, do tego są bardzo bogate w witaminę C, która wspiera działanie układu odpornościowego. To sprawia, że całość jest nie tylko pysznym i naprawdę ciekawym deserem, ale również pozwala na zwiększenie w swojej diecie ilości tych zdrowych owoców. W przypadku braku dostępu do świeżych jagód można również użyć mrożone jagody. Choć wydaje się, że są one przetworzone i zawierają znacznie mniej dobroczynnych dla zdrowia składników, nie jest to prawda! Mrożone owoce są tak samo wartościowe, a w dodatku tańsze, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić te świeże w większości dań. W tym deserze również.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto z jagodami, by było naprawdę pyszne, a przy okazji niezwykle łatwe, ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest smaczna, prosta i można ją przygotować w kilka chwil. Ciasto robi się z budyniem, by było bardziej waniliowe, dzięki czemu nie potrzeba do niego dodawać tak dużo cukru. Choć najbardziej popularne jest kruche ciasto z jagodami, to również skradnie twoje serce.
Wartości odżywcze wilgotnego ciasta z jagodami
Energia i białka
(161g)
Węglowodany w wilgotnym cieście z jagodami
(161g)
Tłuszcze
(161g)
Witaminy w przepisie na wilgotne ciasto z jagodami
(161g)
Składniki mineralne w przepisie na wilgotne ciasto z jagodami
(161g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wilgotnym cieście z jagodami
Lista alergenów dla wilgotnego ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- serek śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia