Przepis na biszkopt z budyniem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, rondelek

Do miski wbij jajka i dodaj do nich cukier. Całość ubij za pomocą miksera na gęstą pianę.

Do jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

750 ml mleka zagotuj w rondelku. Resztę mleka wymieszaj z budyniem i wlej do gotującego mleka. Gotuj do uzyskania gęstego płynu, cały czas mieszając.

Gotowy budyń wyłóż na upieczone ciasto.

Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Wymieszaj ją z mrożonymi jagodami.

Gdy będzie tężała zalej nią ciasto i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Biszkopt z budyniem podany na deseczce z owcami jagodowymi.
biszkopt z budyniem
Koszt przygotowania dania
16.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Biszkopt z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z budyniem

Biszkopt z budyniem to ciasto niezwykle pyszne i równie piękne. Wspaniale prezentuje się na stole, dzięki kolorowym warstwom, które przykuwają wzrok. Wspaniale sprawdza się również dodatek do galaretki mrożonych owoców. To naprawdę pyszne i łatwe ciasto, które idealnie sprawdzi się na co dzień, ale również na wszelkie okazje.

Przepis na biszkopt z budyniem może wydawać się nieco skomplikowany na pierwszy rzut oka. Nic bardziej mylnego, choć prezentuje się naprawdę efektownie to cały proces zajmuje tylko kilka chwil. Cała receptura rozpisana jest krok po kroku, dzięki czemu cały proces jest jeszcze łatwiejszy. To naprawdę wspaniała opcja dla wszystkich początkujących cukierników, gdyż ciasto zawsze się udaje i nie jest skomplikowane.

Ten domowy placek jest niezwykle piękny. To dlatego, że składa się aż z trzech różnych warstw. Puszysty i naprawdę smaczny biszkopt, który nie opada, połączony został z masą budyniową i galaretka. Dzięki temu, że każda z tych warstw charakteryzuje się zupełnie innym smakiem, świetnie się razem dopełniają i tworzą naprawdę wspaniałą kompozycję smakową. Choć to ciasto niezwykle artystyczne, jest również bardzo uniwersalne i sprawdzi się na każdą okazję. To wypiek dobry zarówno do codziennej popołudniowej kawy, jak i na duże przyjęcia. Jest niezwykle prosty, ale naprawdę bardzo pyszny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z budyniem, który będzie naprawdę wspaniały i ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość nie zawiera zbyt dużo czasu, a pozwala na stworzenie naprawdę wspaniałej kompozycji smakowej, która spodoba się nawet największemu krytykowi. To po prostu placek idealny.

To ciasto z galaretką i z masą budyniową jest niezwykle ciekawą propozycja. Składa się z samych miękkich warstw, a w galaretce skrywa pyszne owoce. Można użyć do niego mrożonych owoców poza sezonem, a latem świeżych jagód. Najlepiej skorzystać z galaretki truskawkowej lub malinowej. W cieście idealnie sprawdzi się budyń waniliowy lub śmietankowy, który dobrze równoważy kwaśne owoce Całość sprawdza się idealnie zwłaszcza latem.

Wartości odżywcze biszkoptu z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(179g)
Energia (kalorie)
136.67 kcal
244.64 kcal
Białko
5.73 g
10.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie z budyniem

Na 100g
Na porcję
(179g)
Węglowodany
21.87 g
39.14 g
Węglowodany przyswajalne
21.67 g
38.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(179g)
Tłuszcz
2.97 g
5.31 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.68 g
3.00 g
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt z budyniem

Na 100g
Na porcję
(179g)
Ryboflawina
0.20 mg
0.36 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z budyniem

Na 100g
Na porcję
(179g)
Sód
75.43 mg
135.03 mg
Potas
148.68 mg
266.13 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
90.99 mg
162.86 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
118.24 mg
211.66 mg
Brak danych dla: cukier, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
1.01 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z budyniem

Lista alergenów dla biszkoptu z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania biszkoptu z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Galaretka
60 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Jagody mrożone
100 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.93
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.40
Jak oceniasz przepis na biszkopt z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób