Przepis na ciasto na biszkopcie z jagodami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ocet spirytusowy, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Nagrzej piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Ubij je na puszystą masę.

Dodaj olej, łyżkę octu, 2 łyżki wody, kilka kropli aromatu. Zmiksuj do połączenia składników.

Następnie dodaj mąkę i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj, by składniki połączyły się.

Do masy dodaj owoce i wymieszaj łyżką.

Ciasto wlej do blaszki i wstaw do pieczenia.

Piecz do suchego patyczka około 40 minut.

Ciasto na biszkopcie z jagodami
Ciasto na biszkopcie z jagodami
Koszt przygotowania dania
11.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
79

Ciasto na biszkopcie z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście na biszkopcie z jagodami

Puszyste, dobre, tanie i smaczne ciasto na biszkopcie z jagodami to genialny pomysł na prostego placka. Super smakołyk dla mniejszych i większych smakoszy. Ciasto biszkoptowe z owocami należy do tych, które są bardzo szybkie i niezwykle proste do zrobienia. Świetnie sprawdzi się dla dzieci, ponieważ jest to bardzo delikatne i pyszne słodkie co nieco. Ciasto na biszkopcie z jagodami zabierzesz ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Uwaga! Szybko znika, więc nie zwlekaj i zrób nawet dzisiaj.

Dobre ciasto biszkoptowe z owocami to tani wypiek na awaryjną sytuację. Przepis na ciasto na biszkopcie opiera się o proste i tanie składniki oraz wykonanie. To najlepszy sposób na szybki deser. Placek to dobry pomysł na ciacho, gdy masz mało czasu na pieczenie. Jak zrobić ciasto na biszkopcie? Najpierw należy ubić cukier z jajkami. Następnie dodaje się składniki płynne. Na samym końcu czas jest na użycie składników suchych. Wszystko wykonuje się z pomocą miksera. Gdy składniki masy są już połączone należy dodać do niej owoce. Teraz trzeba wszystko zamieszać łyżką, by rozeszły się w całym cieście. W przepisie na ciasto na biszkopcie używa się pysznych jagód świeżych. Równie dobrze można dodać taką samą ilość mrożonych owoców.

Ciasto na biszkopcie następnie piecze się. Jak zrobić ciasto na biszkopcie z jagodami, by było dobrze upieczone? Najlepszym wskaźnikiem jest sprawdzenie tego za pomocą patyczka do szaszłyka. Podczas pieczenia włóż patyczek na środek ciasta. Jeżeli wyciągniesz patyczek, a na nim znajdzie się surowe ciasto to znaczy, że trzeba je dalej piec. Gdy wyciągniesz patyczek z ciasta biszkoptowego i jest on suchy to oznacza placek jest już gotowy (nie ma na patyczku surowego ciasta). Może być jedynie wilgotne, ponieważ w środku jest gorące. Zawsze sprawdzaj na środku czy ciasto się ścięło. Ciasto zawsze piecze się od boków do środka – na środku jest upieczone na końcu.

Jak zrobisz ciasto na biszkopcie z jagodami ostudź je i dopiero posyp cukrem pudrem. Nie dodawaj pudru, jeśli ciasto jest gorące – wtedy się szybko rozpuści. Przepis na ciasto na biszkopcie zapisz sobie koniecznie, ponieważ zawsze gdy trzeba uratuje sytuację (na przykład w razie niespodziewanych sytuacji albo czyszczenia zamrażarki – mrożone owoce). Jest pyszne i proste – jest dobrym pomysłem na ciasto. Placek możesz podzielić na porcje i zamrozić. W ten sposób będziesz miał szybki wypiek na czarną godzinę. Wystarczy tylko rozmrozić przez około dwie godziny i można go zjeść.

Wartości odżywcze ciasta na biszkopcie z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
268.20 kcal
348.66 kcal

Węglowodany w cieście na biszkopcie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
43.98 g
57.17 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
43.52 g
56.58 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
7.07 g
9.19 g
Tłuszcze nasycone
1.95 g
2.53 g

Witaminy w przepisie na ciasto na biszkopcie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Ryboflawina
0.27 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto na biszkopcie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
40.84 mg
53.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
92.01 mg
119.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
22.70 mg
29.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
2.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.71 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na biszkopcie z jagodami 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście na biszkopcie z jagodami

Lista alergenów dla ciasta na biszkopcie z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto na biszkopcie z jagodami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta na biszkopcie z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jagody
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na ciasto na biszkopcie z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób