Przepis na tartę z jagodami krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Mąkę przesiej przez sito do miski.

Dodaj masło, cukier i kieliszek zimnej wody.

Ugnieć ciasto w rękach, aby nie miało grudek i uformuj w kulę.

Włóż ciasto do lodówki na godzinę.

Do garnka wrzuć jagody, dodaj odrobinę wody i cukru. Całość mieszaj i podgrzewaj.

Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną, chwile podgrzewaj i ściągnij z ognia.

Ciasto podziel na dwie części, jedna większą drugą mniejszą.

Większą część rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy, dodaj jagody.

Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski.

Ułóż charakterystyczną kratkę na wierzchu ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

tarta z jagodami
Tarta z jagodami
Koszt przygotowania dania
27.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Tarta z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z jagodami

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z jagodami na kruchym spodzie.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto, czyli mąka, w moim przepisie użyje zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej diety, zamień ją na mąkę, która nie zawiera go w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będziesz potrzebować masło, cukier i nasz główny składniki, czyli jagody. W moim przepisie użyłam jagody mrożone, jeśli masz dostęp do świeżych owoców, śmiało możesz z nich skorzystać. Tarta z jagodami będzie dobra też, jeśli użyjesz owoców leśnych lub borówek. Nie ma znaczenia czy użyjesz owoców świeżych, czy mrożonych, tarta będzie tak samo pyszna.

Teraz wystarczy, że zagnieciesz w misce ciasto kruche ze wszystkich wyżej wymienionych składników oprócz owoców. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotujemy mus owocowy. Wrzuć jagody do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj. Po krótkim czasie owoce zaczną się rozpadać i wytwarzać sok. W tym momencie dodaj skrobię ziemniaczaną, która zaciągnie całość. Tak przygotowane owoce zostaw do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na dwie części, jedną mniejszą, drugą większą.

Na spód ciasta przyda się większy kawałek, dlatego rozwałkuj je i ułóż na okrągłej blasze do pieczenia. Dodaj nasz owocowy mus, a z mniejszego kawałka ciasta wytnij paski.

Ułóż je na samej górze ciasta i upiecz w piekarniku. Po 45 minutach nasza tarta będzie gotowa.

Skoro już wiesz jak zrobić tartę z jagodami na słodko, koniecznie przygotuj ją dla całej rodziny. Pokocha ją każdy, będzie idealna nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Wartości odżywcze tarty z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
316.79 kcal
316.79 kcal
Białko
5.54 g
5.54 g

Węglowodany w tarcie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.90 g
40.90 g
Węglowodany przyswajalne
39.81 g
39.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.28 g
15.28 g
Tłuszcze nasycone
10.44 g
10.44 g
Tłuszcze nienasycone
4.84 g
4.84 g

Witaminy w przepisie na tartę z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Tiamina
0.36 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Niacyna
2.60 mg
2.60 mg
Foliany
55.16 µg (mcg)
55.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.64 mg
4.64 mg
Potas
90.21 mg
90.21 mg
Wapń
15.36 mg
15.36 mg
Fosfor
55.90 mg
55.90 mg
Magnez
16.30 mg
16.30 mg
Żelazo
2.08 mg
2.08 mg
Cynk
0.43 mg
0.43 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Mangan
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jagodami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z jagodami

Lista alergenów dla tarty z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania tarty z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jagody mrożone
500 g
2 szklanki
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
19.64
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na tartę z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób