Przepis na tartę z jagodami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, okrągła forma do pieczenia, lodówka

Mąkę przesiej przez sito do miski.

Dodaj masło, cukier i kieliszek zimnej wody.

Ugnieć ciasto w rękach, aby nie miało grudek i uformuj w kulę.

Włóż ciasto do lodówki na godzinę.

Do garnka wrzuć jagody, dodaj odrobinę wody i cukru. Całość mieszaj i podgrzewaj.

Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj mąkę ziemniaczaną, chwile podgrzewaj i ściągnij z ognia.

Ciasto podziel na dwie części, jedna większą drugą mniejszą.

Większą część rozwałkuj i ułóż na okrągłej blaszy, dodaj jagody.

Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj i wytnij z niego paski.

Ułóż charakterystyczną kratkę na wierzchu ciasta i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

tarta z jagodami
Tarta z jagodami
Koszt przygotowania dania
27.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Tarta z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z jagodami

Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.

Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.

Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z jagodami na kruchym spodzie.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na kruche ciasto, czyli mąka, w moim przepisie użyje zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej diety, zamień ją na mąkę, która nie zawiera go w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będziesz potrzebować masło, cukier i nasz główny składniki, czyli jagody. W moim przepisie użyłam jagody mrożone, jeśli masz dostęp do świeżych owoców, śmiało możesz z nich skorzystać. Tarta z jagodami będzie dobra też, jeśli użyjesz owoców leśnych lub borówek. Nie ma znaczenia czy użyjesz owoców świeżych, czy mrożonych, tarta będzie tak samo pyszna.

Teraz wystarczy, że zagnieciesz w misce ciasto kruche ze wszystkich wyżej wymienionych składników oprócz owoców. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotujemy mus owocowy. Wrzuć jagody do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj. Po krótkim czasie owoce zaczną się rozpadać i wytwarzać sok. W tym momencie dodaj skrobię ziemniaczaną, która zaciągnie całość. Tak przygotowane owoce zostaw do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na dwie części, jedną mniejszą, drugą większą.

Na spód ciasta przyda się większy kawałek, dlatego rozwałkuj je i ułóż na okrągłej blasze do pieczenia. Dodaj nasz owocowy mus, a z mniejszego kawałka ciasta wytnij paski.

Ułóż je na samej górze ciasta i upiecz w piekarniku. Po 45 minutach nasza tarta będzie gotowa.

Skoro już wiesz jak zrobić tartę z jagodami na słodko, koniecznie przygotuj ją dla całej rodziny. Pokocha ją każdy, będzie idealna nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Wartości odżywcze tarty z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
316.79 kcal
316.79 kcal
Białko
5.54 g
5.54 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.90 g
40.90 g
Węglowodany przyswajalne
39.81 g
39.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.28 g
15.28 g
Tłuszcze nasycone
10.44 g
10.44 g

Witaminy w przepisie na tartę z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tiamina
0.36 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.18 mg
Niacyna
2.60 mg
2.60 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
55.16 µg (mcg)
55.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z jagodami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.64 mg
4.64 mg
Potas
90.21 mg
90.21 mg
Wapń
15.36 mg
15.36 mg
Fosfor
55.90 mg
55.90 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
16.30 mg
16.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
2.08 mg
Cynk
0.43 mg
0.43 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jagodami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z jagodami

Lista alergenów dla tarty z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania tarty z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jagody mrożone
500 g
2 szklanki
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
19.64
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na tartę z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób