Sernik jagodowy

Opublikowano: 10.09.2021 r., 22:12 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik z jagodami
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy z białą czekoladą to przepyszne ciasto na zimo, bez pieczenia. Idealne na każdą okazję, nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda na stole.
Przygotowanie 30 min
571 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (140 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Jagody (400 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Twaróg sernikowy (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tortownica 23 cm

Przepis na sernik jagodowy krok po kroku

Herbatniki bardzo drobno rozkrusz. Masło roztop w rondelku. Herbatniki wymieszaj z masłem i wyłóż masą dno tortownicy.

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i wymieszaj z rozgniecionymi widelcem jagodami.

Zmiksuj serek waniliowy z twarogiem i dodaj do galaretek z jagodami. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowo-jagodowe i wymieszaj.

Wylej do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik jagodowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat sernika jagodowego

Sernik jagodowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w mgnieniu oka, co więcej pięknie wygląda, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. Sernik śmietankowo jagodowy to nie jest sernik pieczony - najlepiej smakuje na zimno i nie wymaga pieczenia. Dzięki temu przepis na sernik jagodowy jest bardzo szybki, a to pyszne ciasto przygotujesz w pół godziny. Dlatego każdy z pewnością sobie z nim poradzi bez większych problemów. Co więcej, jest wiele możliwości jego modyfikacji. Przykładowo, możesz wykorzystać, gotowy, zmielony ser twarogowy, specjalnie przeznaczony do serników. Jego wykorzystanie gwarantuje że ser będzie miał odpowiednią konsystencję, pozwala też zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz przygotować ser samodzielnie możesz to zrobić z twarogu mieląc go w specjalnej maszynce. Do sernika możesz wykorzystać świeże, sezonowe jagody, w poza sezonem najlepiej przygotować sernik z jagodami mrożonymi. Świetnym pomysłem jest sernik jagodowy z białą czekoladą jako polewą, jednak jest ona opcjonalna, ponieważ sernik fantastycznie smakuje bez dodatkowych dodatków. Możesz eksperymentować też w kwestii spodu. Sernik na herbatnikach, na biszkoptach, na kruchym cieście to tylko jedne z bardzo wielu możliwości, a sernik z powodzeniem możesz też przygotować bez spodu. Jeśli zależy Ni na mniejszej kaloryczności ciasta możesz przygotować masę serową bez dodatku śmietanki. Sernik jagodowy z naszego przepisu nie zawiera żadnego dodatkowego cukru dzięki czemu ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Sernik jagodowy sprawdzi się na wiele okazji, zarówno jako ciasto okolicznościowe, ale również coś słodkiego do postawienia na stole kiedy odwiedzają nas rodzina czy goście. Sernik jagodowy to ciasto, które możesz przygotować o każdej porze roku, a składniki niezbędne do jego przygotowania są łatwo dostępne. Zdecydowanie jest to ciasto będące w zasięgu możliwości każdego. Jeśli zastanawiasz się jak upiec pyszny i zdrowy sernik jagodowy ze świeżymi lub mrożonymi jagodami mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w serniku jagodowym

Lista alergenów dla sernika jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika jagodowego

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać serek homogenizowany i sernikowy bez dodatku cukru. Aby uzyskać ciasto o mniejszej kaloryczności można pominąć dodatek śmietanki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
204.11
571.52
Białko (g)
6.89
19.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
23.14
64.78
Węglowodany przyswajalne (g)
22.28
62.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
9.81
27.47
Tłuszcze nasycone (g)
7.56
21.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
6.31
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.64
32.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
214.75
601.30
Wapń (mg)
48.27
135.17
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
1.15
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika jagodowego 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika jagodowego

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Galaretka
140 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jagody
400 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Twaróg sernikowy
300 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
79.00