Szybkie ciasto z jagodami

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto z jagodami podane z gałką lodów.
Szybkie ciasto z jagodami
Szybkie ciasto z jagodami to placek, który sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnia. Jest łatwy, a przy okazji smaczny. Można go zrobić także z mrożonych owoców.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
268 kcal
Kcal w porcji
104 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier waniliowy (8 g)
  • Jagody (300 g)
  • Jogurt naturalny (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na szybkie ciasto z jagodami krok po kroku

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera

Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając. Następnie dodaj jogurt.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto.

Na wierzch wyłóż owoce.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z jagodami

Szybkie ciasto z jagodami to placek, który sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnia. Jest łatwy, a przy okazji smaczny. Można go zrobić także z mrożonych owoców. Ten placek to idealny wybór na letnie ciepłe dni. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest niezbyt kaloryczny. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka minut. To ciasto nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe. Ten placek wspaniale się prezentuje, ze względu na kontrast między jasnym biszkoptem a ciemnymi owocami. Ciasto jest niezwykle szybkie, dzięki czemu sprawdzi się również w awaryjnych sytuacjach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybkie ciasto z jagodami, które będzie nie tylko smaczne, ale również łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. To coś dla prawdziwych miłośników prostych wypieków, które zachwycają smakiem. Duża ilość jogurtu i oleju sprawia, że powstaje bardzo wilgotne ciasto, które zachwyca wspaniałą strukturą. Jest niezwykle puszyste i delikatne. Skórka jest lekko chrupiąca, jednak w środku ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach. Najlepiej przygotowywać je z jogurtem naturalnym o małej gęstości.

Przepis na szybkie ciasto z jagodami pozwala na stworzenie placka doskonałego. Ciasto można zrobić z jagodami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi jagodami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. To dobre rozwiązanie zwłaszcza poza sezonem. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku. Ten błyskawiczny placek stanowi wspaniałą inspirację dla codziennych wypieków. Warto go podawać zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepłe. To ciasto jest niezwykle lekkie, ze względu na dość spory dodatek jogurtu naturalnego. Dzięki czemu świetnie sprawdza się również na diecie lekkostrawnej. Jest wspaniałym wyborem na delikatny deser, który idealnie komponuje się z kawą i herbatą. Jest tak smaczne, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Alergeny w szybkim cieście z jagodami

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z jagodami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto dostarcza dość sporo cukru prostego, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(104g)
Energia (kcal)
258.02
268.34
Białko (g)
6.13
6.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(104g)
Węglowodany (g)
31.96
33.23
Węglowodany przyswajalne (g)
31.38
32.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(104g)
Tłuszcz (g)
12.08
12.57
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
1.88
Tłuszcze nienasycone (g)
10.28
10.69
Cholesterol (mg)
65.43
68.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(104g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.77
42.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(104g)
Sód (mg)
38.35
39.88
Potas (mg)
140.74
146.37
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.58
63.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.02
113.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.79
14.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
1.58
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z jagodami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z jagodami

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier waniliowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Jogurt naturalny
200 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Koszt składników
43.30