Przepis na ciasto drożdżowe z owocami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.

Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.

Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na wierzchu wyłóż owoce.

Posyp schłodzoną kruszonką wierzch ciasta.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

Ciasto drożdżowe z owocami podane na eleganckiej paterze.
ciasto drożdżowe z owocami
Koszt przygotowania dania
16.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
479 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto drożdżowe z owocami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji niezwykle łatwa. Ciasto podane ze świeżymi owocami jest po prostu wybornym pomysłem na rodzinne spotkania.

Jeśli zastanawiasz jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami, które będzie smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych.

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami przygotowuje się z kilku składników. Najważniejszym są oczywiście drożdże. W tej recepturze użyte zostały świeże drożdże, które pozwalają przygotować wspaniały zaczyn. Można jednak użyć drożdży w wersji sproszkowanej, jednak należy wtedy pamiętać, by sięgnąć po połowę porcji, w innym razie wpłyną one negatywnie na jakość ale również smak placka. Zaczyn, choć musi odczekać odrobinę, by był gotowy do użycia, jest konieczny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Bez niego ciasto nie wyjdzie, dlatego nie należy skracać czasu jego przygotowania. Kiedy drożdże zaczną pracować, całość będzie wspaniale delikatna.

To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są jagody, to nie są to jedyne, które świetnie się sprawdzą. Idealnym wyborem będą również truskawki, maliny, czy nawet śliwki. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Można używać do niego owoców świeżych, jak i mrożonych, dzięki czemu da się go przygotować nawet zimą, kiedy świeże owoce są raczej trudno dostępne.

To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
368.47 kcal
479.01 kcal
Białko
6.97 g
9.07 g

Węglowodany w cieście drożdżowym z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
39.82 g
51.77 g
Węglowodany przyswajalne
39.45 g
51.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
20.81 g
27.05 g
Tłuszcze nasycone
14.03 g
18.23 g
Tłuszcze nienasycone
6.78 g
8.82 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Tiamina
0.43 mg
0.55 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.32 mg
Niacyna
2.86 mg
3.72 mg
Foliany
77.79 µg (mcg)
101.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z owocami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
12.07 mg
15.69 mg
Potas
99.24 mg
129.01 mg
Wapń
37.71 mg
49.02 mg
Fosfor
89.42 mg
116.24 mg
Magnez
17.63 mg
22.91 mg
Żelazo
2.33 mg
3.03 mg
Cynk
0.77 mg
1.00 mg
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z owocami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym z owocami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta drożdżowego z owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jagody mrożone
100 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.93
Za 100 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób