Ciasto z jagodami i kruszonką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z jagodami i kruszonką podane w naczyniu ceramicznym.
Ciasto z jagodami i kruszonką
Ciasto z jagodami i kruszonką to wspaniała opcja na pyszny placek, który świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych. Jego podstawą jest kruche ciasto i świeże owoce.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
342 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jagody (300 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, lodówka, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką krok po kroku

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.

Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.

Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.

Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Jagody umyj i wyłóż na kruchym spodzie. Posyp je cukrem pudrem.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką to wspaniała opcja na pyszny placek, który świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych. Jego podstawą jest kruche ciasto i świeże owoce. Ciasto jest wypełnione jagodami po brzegi.

Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką to wybór idealny dla wszystkich miłośników prostych, domowych wypieków. Ciasto można zrobić z jagodami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi jagodami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami i kruszonką, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszne jak z prawdziwych francuskich cukierni w kilka chwil. Jest nie tylko smaczne, ale również szybkie.

Alergeny w cieście z jagodami i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta z jagodami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z jagodami i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo białek i cukru więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
332.99
342.98
Białko (g)
5.86
6.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
41.40
42.65
Węglowodany przyswajalne (g)
40.70
41.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
16.80
17.30
Tłuszcze nasycone (g)
11.36
11.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.44
5.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Tiamina (mg)
0.34
0.35
Ryboflawina (mg)
0.19
0.20
Niacyna (mg)
2.34
2.41
Foliany (µg (mcg))
54.08
55.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
11.43
11.78
Potas (mg)
116.07
119.56
Wapń (mg)
32.52
33.50
Fosfor (mg)
86.78
89.38
Magnez (mg)
14.96
15.41
Żelazo (mg)
2.08
2.15
Cynk (mg)
0.49
0.51
Miedź (mg)
0.09
0.09
Mangan (mg)
0.35
0.36
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami i kruszonką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jagodami i kruszonką

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
39.10