Ciasto z bitą śmietaną
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,3 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder - 0,8 szklanki (100 g)
- Truskawki - 1 garść (30 g)
- Maliny - 1 garść (30 g)
- Borówka amerykańska - 1 garść (30 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier puder - 0,8 szklanki (100 g)
Przepis na ciasto z bitą śmietaną krok po kroku
Mąkę pszenną, jedną porcję cukru pudru, zimne masło i żółtka posiekaj siekaczką lub nożem na kruszonkę.
Zbierz ciasto w kulkę i przełóż do foli spożywczej a następnie chłodź 30 minut w lodówce.
Ciastem wyłóż formę do tarty i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dokładnie wystudź spód po upieczeniu.
Śmietanę ubij i dodaj do niej śmietan-fix.
Ubitą śmietanę przełóż na upieczony spód a na wierzch połóż owoce.
Ciasto przechowuj w lodówce
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z bitą śmietaną
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z bitą śmietaną to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Kruche ciasto z bitą śmietaną i owocami jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Dobre i łatwe ciasto wykonasz na szybko. Pyszne i lekkie ciasto jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Szybkie ciasto z bitą śmietaną zachwyci swoim smakiem każdego. Bita śmietana na ciasto musi zostać utrwalona, w tym celu możesz użyć śmietan-fixu lub dodać do bitej śmietany odrobinę sera mascarpone. Przepis na placek z bitą śmietaną jest super prosty w przygotowaniu. Cały przepis na ciasto z bitą śmietaną jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić bitą śmietanę dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwe i szybkie ciasto z bitą śmietaną jest świetną propozycją na letni deser.
Alergeny w cieście z bitą śmietaną
Lista alergenów dla ciasta z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z bitą śmietaną
Ciasto z bitą śmietaną z dodatkiem sezonowych owoców jagodowych jest pysznym deserem. Ciasto jest lekkie i subtelnie słodkie. Jest jednak przygotowane z produktów o wysokiej kaloryczności dlatego powinno być spożywane raz na jakiś czas.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.