Ciasto urodzinowe

Opublikowano: 02.05.2021 r., 13:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ciasto urodzinowe na paterze
Ciasto urodzinowe
Ciasto urodzinowe to nie tylko tort urodzinowy. Warto przygotować ten przepis na pyszne ciasto dla naszego solenizanta. Jest to ciasto, które posmakuje każdemu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
500 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Masło roślinne (350 g)
  • Budyń (proszek) - użyj waniliowego lub śmietankowego (2 opakowania) (40 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na ciasto urodzinowe krok po kroku

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Do ubitych białek dodaj partiami 120 gram cukru, ciągle ubijając masę.

Następnie dodaj o jednym żółtku i wymieszaj.

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz kakao.

Mąkę dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Dwie takie same blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich równe ilości przygotowanej masy biszkoptowej.

Ciasta piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Budynie ugotuj według instrukcji na opakowaniu w 700 ml mleka. Odstaw je do ostygnięcia a następnie utrzyj z 250 gramami masła.

Czekoladę z dodatkiem 100 gram masła rozpuść w kąpieli wodnej.

Na jednym biszkopcie rozsmaruj całą masę budyniową, następnie ciasto przykryj drugim biszkoptem.

Wierzch biszkoptu polej masą czekoladową i posyp wiórkami.

Ciasto pozostaw na kilka godzin, aby masa budyniowa dobrze stężała i polewa wystygła.

Ciasto możesz udekorować świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na ciasto urodzinowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta urodzinowego

Dobre i wykwintne ciasto urodzinowe jak sama nazwa nam mówi świetnie sprawdza się jako szybkie ciasto na urodziny. Super sprawdza się jako deser, który bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto pochodzi z kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Przepis na ciasto urodzinowe jest tani. Do jego przygotowania potrzebujemy masła roślinnego, budyniu w proszku (najlepiej waniliowy lub śmietankowy), mleka, czekolady deserowej, wiórek kokosowych, proszku do pieczenia oraz mąki ziemniaczanej.

Ciasto robi się bardzo szybko: żółtka oddzielamy od białek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypt soli. Do ubitych białek dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Do miski przesiej dwie mąki oraz proszek do pieczenia. Mąkę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W między czasie przygotowujemy dwie blaszki, które wkładamy papierem do pieczenia, aby wylać na nie równomiernie ciasto i upiec je w piekarniku. Przygotowujemy budyń, który po wystygnięciu ucieramy z masłem. W garnku rozpuszczamy masło w kakao. Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy całą masę budyniową, następnie przykrywamy drugim biszkoptem. Wierz biszkoptu polewamy masą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.

To ciekawe ciasto zawiera w swoim składzie wiórki kokosowe, które dostarczą do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych i witamin. Ten niepozorny produkt zawiera niektóre witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. Witaminy te wpływają na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. Kokos i jego miąższ to doskonałe źródło potasu, magnezu, wapnia, cynku, fosforu i sodu. Dzięki temu mogą stanowić codzienne uzupełnienie niedoborów tych pierwiastków i wpływać na prawidłowy stan naszych kości i zębów.

Jest to bardzo ciekawy pomysł na placek urodzinowy. To łatwe ciasto jest pyszne i bardzo fajne w wykonaniu. Na polewie czekoladowej możemy ułożyć swoje ulubione owoce jako dekoracja. Super będzie smakował przy kawie czy herbacie.

Alergeny w cieście urodzinowym

Lista alergenów dla ciasta urodzinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta urodzinowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto urodzinowe to doskonała propozycja na tort dla najmłodszych. Jest smaczny, ale wysokokaloryczny, dlatego uważaj na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
250.42
500.84
Białko (g)
5.16
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.55
51.11
Węglowodany przyswajalne (g)
24.05
48.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.71
29.41
Tłuszcze nasycone (g)
7.19
14.38
Tłuszcze nienasycone (g)
7.52
15.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.37
6.74
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.15
8.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.50
131.00
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
60.44
120.89
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.82
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.41
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
1.85
Retinol (µg (mcg))
60.44
120.89
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
2.12
4.24
Ryboflawina (mg)
0.19
0.37
Niacyna (mg)
0.56
1.12
Foliany (µg (mcg))
19.76
39.53
Beta karoten (µg (mcg))
1.08
2.17
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
182.07
364.15
Potas (mg)
173.03
346.07
Wapń (mg)
75.95
151.89
Fosfor (mg)
112.11
224.22
Magnez (mg)
24.25
48.50
Żelazo (mg)
1.06
2.11
Cynk (mg)
0.79
1.58
Miedź (mg)
0.15
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta urodzinowego 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta urodzinowego

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 750
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Masło roślinne
350 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.28
Za 350 g
Budyń (proszek)
40 g
użyj waniliowego lub śmietankowego (2 opakowania)
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
42.50