Przepis na kołacz krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • drożdże suche 25 g 1 opakowanie
  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 50 g 5 łyżek
  • Masło 100 g pół kostki
  • Mleko 2% 200 ml 3/4 szklanki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, wałek, pędzelek, rondelek

W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

W rondelku roztop masło i odstaw do schłodzenia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, wbij 2 jajka i dodaj roztopione masło. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj dokładnie i wytnij z niego cienkie ale długie paski.

Paski nawiń na wałek, tak by na siebie nachodziły.

Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Nabieraj je pędzelkiem i nakładaj na ciasto.

Włóż całość do piekarnika i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Gotowe kołacze posyp cukrem pudrem.

Kołacz upieczony i posypany cukrem.
kołacz
Koszt przygotowania dania
12.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
773 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Kołacz - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kołaczu

Kołacz to ciasto, które zwykle znane jest z food trucków w popularnych miejscowościach, gdyż to właśnie tam najczęściej można je znaleźć. Jednak jest to deser, który wywodzi się z kuchni węgierskiej. Inne jego nazwy to kurtoszkołacz czy trdelnik. To słodkości, które prezentują się bardzo efektownie i dekoracyjnie, dlatego wspaniale sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy.

Jeśli zastanawiasz się co to jest kołacz i jak smakuje, to koniecznie musisz sprawdzić tego przepisu. Dzięki niemu zyskasz możliwość spróbowania tego jak pyszny jest to wypiek i dlaczego jest tak popularny wśród wielu osób. Kołacz robiony jest na bazie ciasta drożdżowego, które nie potrzebuje zbyt dużo czasu na wyrastanie, dzięki czemu jego przygotowanie jest dość łatwe i niezbyt pracochłonne. Choć patrząc na wygląd ciasta może się wydawać, że jest niezwykle skomplikowane, to nie jest to prawda. Całość da się zrobić w kilkanaście minut. Kluczowe jest posiadanie odpowiedniej formy, dzięki której można kołacza upiec. Jeśli nie posiada się takiego urządzenia, można zastąpić je wałkiem do pieczenia. Spokojnie sprawdzi się drewniany. Jednak warto wybierać takie, które są dość szerokie. Przy sklejaniu ciasta należy pamiętać, by poszczególne warstwy lekko na siebie nachodziły, dzięki czemu wypiek nie rozpadnie się.

Kołacz węgierski, zawdzięcza swoją nazwę od kolistego kształtu. Wywodzi się z Węgier, a receptura na ciasto powstała już w 1680 roku. Od tego czasu zostało lekko udoskonalone, jednak smak prawdopodobnie się nie zmienił. W tamtym czasie ciasto było najpierw przygotowywane, a następnie nawijane na drewniane formy i opiekane nad ogniem. To sprawiało, że charakteryzowało się przyrumienioną skórką. Pasy ciasta wykleja się na formie na okrągło, to właśnie dzięki takiej metodzie ciasto jest tak dekoracyjne i piękne.

Kołacz jest niezwykle pyszny, a przy tym bardzo delikatny. Ten sprawdzony przepis na kołacza pozwala przyrządzić naprawdę dobry deser, pełen smaku i aromatu. To receptura dla ciebie, jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić kołacza, a także jak przygotować odpowiednie ciasto. Choć bez problemu można zakupić go we wszystkich turystycznych miejscowościach, to ten domowy jest najlepszy.

Wartości odżywcze kołacza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (256g)
Energia (kalorie)
302.09 kcal
773.34 kcal
Białko
10.56 g
27.05 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w kołaczu

Na 100g
Na porcję (256g)
Węglowodany
41.84 g
107.12 g
Węglowodany przyswajalne
41.20 g
105.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (256g)
Tłuszcz
10.66 g
27.30 g
Tłuszcze nasycone
7.05 g
18.04 g

Witaminy w przepisie na kołacz

Na 100g
Na porcję (256g)
Tiamina
0.74 mg
1.89 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
1.05 mg
Niacyna
4.16 mg
10.64 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
134.09 µg (mcg)
343.27 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kołacz

Na 100g
Na porcję (256g)
Sód
33.80 mg
86.54 mg
Potas
138.89 mg
355.56 mg
Wapń
45.33 mg
116.04 mg
Fosfor
128.46 mg
328.85 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
22.96 mg
58.78 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.00 mg
7.69 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.00 mg
2.55 mg
Miedź
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kołacza 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kołaczu

Lista alergenów dla kołacza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania kołacza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
drożdże suche
25 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 4
5.36
Za 25 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
12.98
Jak oceniasz przepis na kołacz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób