Przepis na kołacz krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Drożdże świeże 25 g
- Jajko 3 szt.
- Cukier 50 g 5 łyżek
- Masło 100 g
- Mleko 2% 200 ml 3/4 szklanki
- Cukier wanilinowy 5 g
W rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W rondelku roztop masło i odstaw do schłodzenia.
Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, cukier waniliowy, wbij 2 jajka i dodaj roztopione masło. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj dokładnie i wytnij z niego cienkie ale długie paski.
Paski nawiń na wałek, tak by na siebie nachodziły.
Jajko wbij na talerzyk i rozmieszaj. Nabieraj je pędzelkiem i nakładaj na ciasto.
Włóż całość do piekarnika i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Gotowe kołacze posyp cukrem pudrem.
-
Porzeczkowiec
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Sernik z makiem
-
Ciasto pomarańczowe
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Mazurek kajmakowy
-
Rolada makowa
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Mazurek ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasta na Boże Narodzenie

(liczba kalorii)
Kołacz - cechy przepisu
Więcej o kołaczu
Kołacz to ciasto, które zwykle znane jest z food trucków w popularnych miejscowościach, gdyż to właśnie tam najczęściej można je znaleźć. Jednak jest to deser, który wywodzi się z kuchni węgierskiej. Inne jego nazwy to kurtoszkołacz czy trdelnik. To słodkości, które prezentują się bardzo efektownie i dekoracyjnie, dlatego wspaniale sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy.
Jeśli zastanawiasz się co to jest kołacz i jak smakuje, to koniecznie musisz sprawdzić tego przepisu. Dzięki niemu zyskasz możliwość spróbowania tego jak pyszny jest to wypiek i dlaczego jest tak popularny wśród wielu osób. Kołacz robiony jest na bazie ciasta drożdżowego, które nie potrzebuje zbyt dużo czasu na wyrastanie, dzięki czemu jego przygotowanie jest dość łatwe i niezbyt pracochłonne. Choć patrząc na wygląd ciasta może się wydawać, że jest niezwykle skomplikowane, to nie jest to prawda. Całość da się zrobić w kilkanaście minut. Kluczowe jest posiadanie odpowiedniej formy, dzięki której można kołacza upiec. Jeśli nie posiada się takiego urządzenia, można zastąpić je wałkiem do pieczenia. Spokojnie sprawdzi się drewniany. Jednak warto wybierać takie, które są dość szerokie. Przy sklejaniu ciasta należy pamiętać, by poszczególne warstwy lekko na siebie nachodziły, dzięki czemu wypiek nie rozpadnie się.
Kołacz węgierski, zawdzięcza swoją nazwę od kolistego kształtu. Wywodzi się z Węgier, a receptura na ciasto powstała już w 1680 roku. Od tego czasu zostało lekko udoskonalone, jednak smak prawdopodobnie się nie zmienił. W tamtym czasie ciasto było najpierw przygotowywane, a następnie nawijane na drewniane formy i opiekane nad ogniem. To sprawiało, że charakteryzowało się przyrumienioną skórką. Pasy ciasta wykleja się na formie na okrągło, to właśnie dzięki takiej metodzie ciasto jest tak dekoracyjne i piękne.
Kołacz jest niezwykle pyszny, a przy tym bardzo delikatny. Ten sprawdzony przepis na kołacza pozwala przyrządzić naprawdę dobry deser, pełen smaku i aromatu. To receptura dla ciebie, jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić kołacza, a także jak przygotować odpowiednie ciasto. Choć bez problemu można zakupić go we wszystkich turystycznych miejscowościach, to ten domowy jest najlepszy.
Wartości odżywcze kołacza
Energia i białka
Węglowodany w kołaczu
(256g)
Tłuszcze
(256g)
Witaminy w przepisie na kołacz
(256g)
Składniki mineralne w przepisie na kołacz
(256g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kołaczu
Lista alergenów dla kołacza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%