Ciasto monte bez pieczenia
- Mleko 2% (1000 ml)
- Mleko w proszku (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
- Cukier (100 g)
- Masło (125 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Herbatniki (200 g)
Przepis na ciasto monte bez pieczenia krok po kroku
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasno herbatniki.
Mleko zagotuj z cukrem. Dodaj do niego skrobię, całość dokładnie wymieszaj.
Mleko w proszku dodaj do ostudzonego kremu i dokładnie wymieszaj. Całość wyłóż na herbatniki.
Zagotuj śmietankę i dodaj do niej połamaną czekoladę. Wymieszaj. Krem wyłóż na pozostałe warstwy.
Ciasto ostudź i włóż do lodówki na 2 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta monte bez pieczenia
Ciasto monte bez pieczenia będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Jego głównym składnikiem jest przepyszny krem. To przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych.
Przepis na ciasto monte bez pieczenia jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. To ciasto nie tylko smaczne, ale również proste. Ciasto składające się z tych wszystkich warstw na pewno skradnie serca wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie dodatki. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować. Całość jest czarno biała, dlatego prezentuje się niezwykle elegancko. Będzie wspaniałą dekoracją stołu. Do przygotowania tego deseru konieczne jest posiadanie tylko kilku produktów, wszystkie można znaleźć w każdym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto monte bez pieczenia, które będzie pyszne, a przy tym naprawdę szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To pomysł na wspaniały deser, który sprawdzi się również dla dzieci. To dobre rozwiązanie na imprezy, gdyż nie potrzebuje zbyt dużej uwagi. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Do tego całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nim osoba, która po raz pierwszy chce przygotować to ciasto. Krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wykorzystuje się do niego tylko kilka składników, które w dodatku wspaniale się ze sobą łączą. Całość dopełnia czekoladowa polewa, która równoważy słodki smak. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu.
Alergeny w cieście monte bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta monte bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze ciasta monte bez pieczenia
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.