Ciasto łabędzi puch

Opublikowano: 18.01.2022 r., 16:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto na talerzyku
Ciasto łabędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę smaczne i słodkie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
435 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto łabędzi puch krok po kroku

Białka ubij na sztywno wraz z cukrem.

Wciąż miksując, dodawaj stopniowo żółtka.

Do miski z jajkami przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.

Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je obficie dżemem porzeczkowym. Złóż razem.

W rondelku roztop czekoladę i udekoruj nią wierzch ciasta.

Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto łabędzi puch
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta abędzi puch

Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę smaczne i słodkie. Będzie idealnym wyborem na słodki wypiek, który sprawdzi się do popołudniowej kawy.

Choć ciasto łabędzi puch zwykle przygotowuje się w wersji białej, to jednak dobrze jest nieco poeksperymentować i stworzyć zupełnie nową jego wersję. Ta opcja pełna jest mlecznej czekolady, a środek skrywa pyszny dżem, który sprawia, że jest on jeszcze słodszy. Choć ta opcja różni się diametralnie od klasyki, warto zaryzykować i stworzyć tą bardziej nowoczesną wersję, by spróbować jak pyszne jest. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w nim i jego delikatnej strukturze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto łabędzi puch, by było nieco świeższe i ciekawsze niż pierwowzór, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć klasyczna wersja robiona jest zwykle bez pieczenia na herbatnikach, to warto zastąpić je ciastem biszkoptowym. Biszkopty są zwykle najmniej lubianym rodzajem ciast, gdyż wydają się być niezwykle problematyczne. Jednak nie w tym przypadku. To ciasto, dzięki specjalnej recepturze jest bardzo wyważone i zawsze się udaje. Wystarczy tylko postępować zgodnie z umieszczoną na stronie instrukcją krok po kroku, by w kilka chwil stworzyć biszkopt delikatny, bardzo miękki, po prostu idealny. Choć czasami zdarza się, że ciasto biszkoptowe nie rośnie, a wręcz opada, to jednak w przypadku tego przepisu nic takiego się nie dzieje. Warto jednak zadbać o odpowiedni sprzęt, który umożliwi jego upieczenie. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, a także mikser. Bez tych sprzętów przygotowanie ciasta będzie niemożliwe. Niektórzy zastanawiają się, czy tak duża ilość jajek jest potrzebna do stworzenia ciasta, w tym przypadku jak najbardziej jest. To dzięki nim biszkopt staje się puszysty i nabiera pięknego koloru. Do ciasta wykorzystuje się powidła. Najlepiej sprawdza się ono z dżemem porzeczkowym, ale równie smaczne będzie ze śliwkowym, czy truskawkowym.

Przepis na ciasto łabędzi puch pozwala na przygotowanie ciekawego i naprawdę szybkiego deseru. To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają ciasta, które będzie pyszne, a przy tym łatwe.

Alergeny w cieście łabędzi puch

Lista alergenów dla ciasta abędzi puch przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta abędzi puch

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
315.91
435.96
Białko (g)
6.49
8.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
41.23
56.89
Węglowodany przyswajalne (g)
39.57
54.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
14.28
19.70
Tłuszcze nasycone (g)
11.63
16.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
3.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta abędzi puch 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta abędzi puch

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
50.10