Przepis na ciasto porzeczkowe z serkiem mascarpone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, szklanka

Jajka wbij do dużej miski i ubij z cukrem. Dolej 2 łyżki przegotowanej wody, a następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość ubij na niskich obrotach.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do środka ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.

Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.

Masę podziel na 2 części. Jedna odłóż w osobnej miseczce, a do drugiej dodaj połowę dżemu z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj.

Ciasto wyłóż na talerz i pokryj je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż krem porzeczkowy.

Ciasto udekoruj warstwą dżemu porzeczkowego.

Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
Koszt przygotowania dania
42.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście porzeczkowym z serkiem mascarpone

Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone to wspaniały pomysł na przepiękny wypiek, który przyciąga wzrok różnorodnością kolorów i faktur. To idealny wybór dla wszystkich kochających domowe wypieki z dodatkiem owoców. To ciasto jest nie tylko piękne, ale również smaczne. Świetnie sprawdzi się nawet na wykwintne przyjęcia, gdyż prezentuje się bardzo elegancko.

Ten sprawdzony przepis na porzeczkowca z serkiem mascarpone pozwala przygotować ten deser w sposób niezwykle łatwy, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To świetny wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość można przygotować w ekspresowym tempie, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako awaryjny wypiek. Choć ciasto wydaje się być niezwykle skomplikowane, to jednak wcale tak nie jest. Ciasto ma 2 kremy, które są robione na bazie jednego, co pozwala znacznie zaoszczędzić czas, a także zużyć mniej składników.

Główny krem robiony jest na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, dzięki czemu jest bardzo gęsty, ale także niezwykle lekki. Do kremu dodaje się żelatyny, tak by całość dobrze się trzymała i nie spływała. Krem bardzo szybko zastyga, dlatego po jego wykonaniu trzeba prędko go wykorzystać. Do części kremu dodaje się dżemu porzeczkowego, dzięki czemu zyskuje on pięknego koloru, a także wyjątkowego smaku. Warto wybierać do tego celu konfiturę domową lub taką, w której został obniżony dodatek cukru. W sklepach można również znaleźć konfitury słodzone sokiem owocowym, co jest lepszą alternatywą. Czarne porzeczki dodają całemu ciastu miłej kwaskowości, dzięki czemu całość nie jest zbyt przytłaczająca czy mdląca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto porzeczkowe z serkiem mascarpone, które będzie naprawdę pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle lekka. Choć ciasto może się wydawać bardzo pracochłonne, to tak naprawdę robi się je bardzo prosto i wystarczy tylko kilka kroków, by całość była gotowa. To dobre ciasto na wszelkie uroczystości, ze względu na swój naprawdę piękny wygląd.

Wartości odżywcze ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(162g)
Energia (kalorie)
293.43 kcal
475.36 kcal
Białko
4.60 g
7.45 g

Węglowodany w cieście porzeczkowym z serkiem mascarpone

Na 100g
Na porcję
(162g)
Węglowodany
19.06 g
30.88 g
Węglowodany przyswajalne
18.15 g
29.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
1.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(162g)
Tłuszcz
22.27 g
36.07 g
Tłuszcze nasycone
18.23 g
29.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.60 g
0.97 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście porzeczkowym z serkiem mascarpone

Lista alergenów dla ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta porzeczkowego z serkiem mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
1/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mascarpone
500 g
1 duże opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
60 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Dżem porzeczkowy
400 g
1 duży słoik
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
16.36
Za 400 g
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na ciasto porzeczkowe z serkiem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób