Ciasto z porzeczkami

Opublikowano: 28.04.2021 r., 20:49 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z porzeczkami z podłużnej foremki na drewnianej desce, obok porzeczki czarne, liście porzeczek
Ciasto z porzeczkami
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto na maślance. Pyszne, puszyste i delikatne w smaku ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
282 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (260 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Porzeczki czerwone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z porzeczkami krok po kroku

Miękkie masło przełóż do miski i ubij na puszysto z cukrem.

Do masła z cukrem dodawaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następne dodawaj dopiero w momencie kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masłem.

Do masła z jajkami dodaj proszek do pieczenia i dodawaj po łyżce mąki.

Do ciasta dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj.

Jedną dużą lub dwie małe keksówki wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich ciasto.

Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto z porzeczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z porzeczkami

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z porzeczkami to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Proste ciasto z porzeczkami jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Ciasto możesz wykonać jako biszkopt z porzeczkami, będzie idealne na letnie, ciepłe dni, a jako babka będzie pięknie prezentować się ozdobione świeżymi owocami. Ciasto z porzeczkami jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Możesz je wykonać z porzeczkami czerwonymi lub czarnymi. Szybki przepis na placek z porzeczkami jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. jak zrobić ciasto z porzeczkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwy i tani placek to świetna propozycja na letni podwieczorek oraz jako danie piknikowe.

Alergeny w cieście z porzeczkami

Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z porzeczkami to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
261.58
282.51
Białko (g)
4.49
4.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
29.21
31.55
Węglowodany przyswajalne (g)
27.18
29.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
14.54
15.70
Tłuszcze nasycone (g)
9.33
10.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
5.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.30
4.64
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
0.98
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
97.23
105.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
134.74
145.51
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.19
Witamina C (mg)
15.99
17.26
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.37
Witamina E (mg)
0.58
0.63
Retinol (µg (mcg))
131.93
142.49
Tiamina (mg)
0.20
0.22
Ryboflawina (mg)
0.19
0.21
Niacyna (mg)
1.43
1.55
Foliany (µg (mcg))
49.65
53.62
Beta karoten (µg (mcg))
34.35
37.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
27.20
29.37
Potas (mg)
187.35
202.34
Wapń (mg)
42.59
46.00
Fosfor (mg)
93.41
100.88
Magnez (mg)
10.76
11.62
Żelazo (mg)
2.20
2.38
Cynk (mg)
0.45
0.49
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z porzeczkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z porzeczkami

Koszt składników
48.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
260 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 260 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Porzeczki czerwone
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
48.40