Przepis na kruche ciasto z porzeczkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Masło 200 g
- Cukier 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Porzeczki czerwone 500 g
- Cukier puder 50 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Porzeczki umyj, lekko osusz i wymieszaj z cukrem pudrem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 30 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Kruche ciasto z porzeczkami - cechy przepisu
Więcej o kruchym cieście z porzeczkami
Kruche ciasto z porzeczkami to doskonały przepis na smaczny placek, który idealnie łączy w sobie słodki smak z kwaśnymi nutami owoców. Sprawdzi się najlepiej latem. To wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają naprawdę łatwego sposobu na domowy wypiek. To ciasto sprawdzi się do niedzielnej kawy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z porzeczkami, które będzie smaczne, ale niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To naprawdę wspaniały placek, który składa się z bardzo prostego kruchego ciasta, a także porzeczkowego nadzienia. Kruche ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania, dzięki czemu całość jest jeszcze szybsza. Należy jednak pamiętać, że najlepiej, by masło, którego się używa, było bardzo chłodne. Dzięki temu całość znacznie łatwiej jest połączyć. To kruche ciasto zawiera naprawdę sporo masła, dlatego ma tak wspaniały, słodkawy smak. To idealna baza dla kwaśnych porzeczek, które pokrywają jego wierzch.
Przepis na kruche ciasto z porzeczkami to doskonały wybór dla każdego, kto kocha lekkie i łatwe owocowe wypieki. To naprawdę wspaniały sposób na wykorzystanie porzeczek, które są smaczne, ale również naprawdę zdrowe. Dostarcza ona naprawdę sporo witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Poza tym jest wspaniałym źródłem wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Zawiera też mnóstwo minerałów, w szczególności potasu, który wspaniale dba o zdrowie układu mięśniowego i sercowego. Ze względu na sporą ilość błonnika reguluje ona pracę układu trawiennego. Wzmacnia również naczynia krwionośne, które dzięki jej obecności stają się mniej podatne na pęknięcia. Dlatego tak ważne jest jej włączenie do codziennej diety. To ciasto pozwala to zrobić w naprawdę smaczny sposób. To najlepsze ciasto z porzeczkami czerwonymi. Jest pyszne i łatwe, dlatego to dobre rozwiązanie dla wszystkich początkujących cukierników. Ten prosty przepis zawsze się udaje.
Wartości odżywcze kruchego ciasta z porzeczkami
Energia i białka
(135g)
Węglowodany w kruchym cieście z porzeczkami
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy w przepisie na kruche ciasto z porzeczkami
(135g)
Składniki mineralne w przepisie na kruche ciasto z porzeczkami
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kruchym cieście z porzeczkami
Lista alergenów dla kruchego ciasta z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka