Przepis na ciasto z porzeczkami na oleju krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, cały czas ubijając.

Do piany z jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość przemieszaj mikserem.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Porzeczki umyj i wymieszaj z cukrem. Następnie ułóż je na wierzchu ciasta i dokładnie wymieszaj z ciastem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanego do 180 st. C przez 45 minut.

Ciasto z porzeczkami na oleju podane na paterze.
ciasto z porzeczkami na oleju
Koszt przygotowania dania
36.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Ciasto z porzeczkami na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z porzeczkami na oleju

Ciasto z porzeczkami na oleju to bardzo łatwy placek, który wspaniale sprawdzi się do niedzielnej kawy. Ma pyszny smak i naprawdę fantastyczną konsystencję. W tym wypieku idealnie łączą się wszystkie możliwe smaki. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. W dodatku używa się do niego tylko kilku składników.

Przepis na ciasto z porzeczkami na oleju jest bardzo łatwy, wystarczy do niego tylko kilka składników. To wspaniała opcja dla każdego, kto kocha wypieki pełne owoców. Głównym składnikiem są w nim porzeczki. Choć w przepisie robi się je z czerwonymi porzeczkami, to równie dobrze można je też zastąpić czarnymi, które, choć są nieco bardziej kwaśne, to równie dobrze komponują się ze słodkim, miękkim ciastem. Porzeczki, to nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dostarcza ona naprawdę sporo witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Poza tym jest wspaniałym źródłem wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Zawiera też mnóstwo minerałów, w szczególności potasu, który wspaniale dba o zdrowie układu mięśniowego i sercowego. Ze względu na sporą ilość błonnika reguluje ona pracę układu trawiennego. Wzmacnia również naczynia krwionośne, które dzięki jej obecności stają się mniej podatne na pęknięcia. Dlatego tak ważne jest jej włączenie do codziennej diety. To ciasto pozwala to zrobić w naprawdę smaczny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z porzeczkami na oleju, które będzie smaczne, a przy tym bardzo łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To najłatwiejszy placek na świecie. By go zrobić wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i poczekać na upieczenie. Nawet czas wypieku nie jest zbyt długi. Należy pamiętać też, że ciasto ze względu na spory dodatek owoców będzie dość mokre w środku. To ciasto dobre, dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ten prosty przepis sprawdzi się do codziennych łatwych wypieków.

Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kalorie)
274.08 kcal
334.38 kcal
Białko
5.16 g
6.30 g

Węglowodany w cieście z porzeczkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany
39.66 g
48.38 g
Węglowodany przyswajalne
37.91 g
46.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
2.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz
11.09 g
13.54 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
1.84 g
Tłuszcze nienasycone
9.59 g
11.70 g
Cholesterol
33.16 mg
40.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z porzeczkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.64 mg
2.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.05 µg (mcg)
52.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z porzeczkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód
14.29 mg
17.43 mg
Potas
187.67 mg
228.95 mg
Wapń
37.19 mg
45.37 mg
Fosfor
87.89 mg
107.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.16 mg
18.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.95 mg
2.37 mg
Cynk
0.47 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z porzeczkami na oleju 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z porzeczkami na oleju

Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z porzeczkami na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Porzeczki czerwone
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
53.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z porzeczkami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób