Przepis na tartę z porzeczkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, folia aluminiowa, ceramiczna forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem.

Mąkę, masło, jajko, szczyptę soli i 60 g cukru zagnieć i zrób ciasto.

Formę wyłóż na dnie i po bokach ciastem. Za pomocą widelca zrób kilka nakłuć.

Wyłóż na ciasto folię aluminiową, a na to wyłóż obciążniki.

Piecz ciasto przez 15 minut, następnie zdejmij obciążniki i folię i piecz kolejne 10 do 15 minut - aż stanie się zarumienione. Ostudź.

Schłodzone mascarpone, śmietankę, 75 g cukru i kilka kropel aromatu waniliowego należy miksować mikserem kilka minut. Powinna powstać puszysta masa.

Gdy ciasto jest zimne posmaruj je kremem. Na wierzchu wyłóż owoce.

Odstaw na kilka godzin.

Tarta z porzeczkami
Tarta z porzeczkami
Koszt przygotowania dania
33.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
840 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Tarta z porzeczkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z porzeczkami

Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po prostu idealny deser z owocami. Jeżeli jesteś miłośnikiem ciast, które mają bardzo dużą ilość masy, to ten przepis na tartę z porzeczkami jest dla Ciebie. Kompozycja słodkiego ciasta i kremu świetnie równoważy się z czarnymi porzeczkami i z czerwonymi porzeczkami, które mają kwaskowaty smak. Jak zrobisz tartę z porzeczkami to podawaj ją schłodzoną. To pomysł na prosty przepis i szybkie ciasto, które jest gotowe w chwilę.

Tarta z porzeczami jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z owocami. Jak zrobić tartę z porzeczkami? Należy najpierw przygotować ciasto kruche. Je możesz zrobić nawet dzień wcześniej. Na ciasto idzie pyszna masa z mascarpone, a wierzch dekoruje się owocami. Kruche ciasto można zrobić ekspresowo, czyli od razu piec. Jeśli natomiast masz więcej czasu dobrze sprawdza się schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Dzięki temu jest ono bardziej kruche i smaczniejsze. W przepisie na tartę z porzeczkami warto jest wykorzystać specjalne obciążniki do tarty. Oznacza to, że na surowe ciasto wykłada się obciążenie, które ma za zadanie zapobieganie „puchnięciu” ciasta kruchego podczas pieczenia. Można kupić w sklepie odpowiednie obciążniki, ale również dobra okazuje się fasola. Wystarczy ją wysypać na folię aluminiową wyłożoną na surowe ciasto. Jeżeli nie obciążysz ciasta nic się nie stanie, ale może po prostu być nierówne. W sytuacji kryzysowej możesz użyć gotowego spodu do tart, który można kupić w sklepie.

Jak zrobić tartę z porzeczkami, by masa była idealna? Prosty przepis na masę z mascarpone i śmietanką to tylko zmiksowanie wszystkich produktów. Krem wystarczy jedynie kilka minut ubijać. Nie należy tego robić za długo, ponieważ mogłaby się zważyć. Wystarczy jedynie połączyć składniki, oraz sprawić, że jest puchata. Od trzech do pięciu minut zdecydowanie wystarczy.

Tarta z porzeczkami jest pyszna. Przepis na tartę z porzeczkami możesz zrobić tylko z czerwoną porzeczką lub tylko z czarną porzeczką. Mix z owoców ładniej wygląda, więc warto użyć obu kolorów. Konieczne jest to, by po przygotowaniu ciasta przez kilka godzin przechowywać je w lodówce. Ciasto lekko zmięknie, a masa połączy się z resztą składników. Zimne ciasto zdecydowanie lepiej się kroi, ponieważ pod wpływem chłodnej temperatury wszystko się ładnie „ścina”. Tarta z porzeczkami to prosty przepis, który sprawdzi się świetnie na weekend, ale również na spotkanie ze znajomymi.

Wartości odżywcze tarty z porzeczkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
357.48 kcal
840.09 kcal
Białko
4.67 g
10.98 g

Węglowodany w tarcie z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
25.82 g
60.67 g
Węglowodany przyswajalne
25.21 g
59.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
1.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
26.10 g
61.34 g
Tłuszcze nasycone
23.07 g
54.21 g
Tłuszcze nienasycone
3.03 g
7.13 g
Cholesterol
78.59 mg
184.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina C
5.80 mg
13.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z porzeczkami

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
19.12 mg
44.92 mg
Wapń
59.83 mg
140.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
2.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z porzeczkami 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z porzeczkami

Lista alergenów dla tarty z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z porzeczkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
135 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Porzeczki czerwone
100 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Czarna porzeczka
100 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na tartę z porzeczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób