Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska

Przepis na ciasto z czarną porzeczką krok po kroku

W misce umieść jajka i ubij razem z cukrem.

Dodaj do jajek, olej i jogurt naturalny, zmiksuj krótko.

Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj porzeczki i wymieszaj.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto z czarną porzeczką podane na ozdobnym talerzu.
Ciasto z czarną porzeczką - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto z czarną porzeczką

W skrócie
Kalorii w porcji
327 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
65

Wartości odżywcze ciasta z czarną porzeczką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z czarną porzeczką to wysokokaloryczny wypiek. Jest zdrowsze niż kupne ciasta. Powinny go jednak unikać osoby chorujące na cukrzycę i na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
218.04
327.05
Białko (g)
5.99
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
32.79
49.18
Węglowodany przyswajalne (g)
31.38
47.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.51
11.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.81
8.71
Cholesterol (mg)
67.06
100.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.26
19.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.31
60.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
42.12
63.17
Potas (mg)
267.49
401.24
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.40
150.60
Fosfor (mg)
161.43
242.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.60
20.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
2.72
Cynk (mg)
0.52
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z czarną porzeczką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z czarną porzeczką

Lista alergenów dla ciasta z czarną porzeczką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Więcej informacji na temat ciasta z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką to domowy wypiek doskonale sprawdzający się podczas spotkań z rodziną i w gronie znajomych. Wilgotne, dobre jogurtowe ciasto jest szybkie do zrobienia. Przepis na ciasto z czarną porzeczką jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do wykonania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, czarne porzeczki, cukier z prawdziwą wanilią, jogurt naturalny oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić ciasto z czarną porzeczką? W dużej misce umieść jajka i ubij razem z cukrem. Dodaj do jajek, olej i jogurt naturalny, zmiksuj krótko, dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj porzeczki i wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów, stanowią rownież doskonały dodatek do wypieków. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto to idealna przekąska do kawy i herbaty. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto możesz przygotować, gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście. Placek z owocami jest delikatny i wilgotny. Możesz przygotować ciasto z mąki razowej, będzie zawierało więcej błonnika.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z czarną porzeczką

Koszt składników
53.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
80 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
53.70
Jak oceniasz przepis na ciasto z czarną porzeczką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.5% osób