Ciasto z czerwoną porzeczką

Opublikowano: 15.02.2022 r., 16:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z czerwoną porzeczką podane w ceramicznej formie.
Ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto z czerwoną porzeczką jest przepysznym i łatwym domowym deserem, który najlepiej sprawdzi się zwłaszcza latem. To ciasto wspaniale łączy słodkie i kwaśne nuty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
396 kcal
Kcal w porcji
139 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka ziemniaczana (120 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Porzeczki czerwone (500 g)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto z czerwoną porzeczką krok po kroku

W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj olej, cały czas ubijając.

Do piany z jajek przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier. Całość przemieszaj mikserem.

Formę wyłóż papierem do pieczeni i wylej na nią ciasto.

Porzeczki umyj i wymieszaj z cukrem. Następnie ułóż je na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanego do 180 stopni przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z czerwoną porzeczką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką jest przepysznym i łatwym domowym deserem, który najlepiej sprawdzi się zwłaszcza latem. To ciasto wspaniale łączy słodkie i kwaśne nuty. Ma dobry smak i wspaniałą konsystencję. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To doskonała opcja na orzeźwiający deser.

Przepis na ciasto z czerwoną porzeczką będzie idealną opcją dla wszystkich, którzy kochają owocowe wypieki. W tym cieście jest ich naprawdę sporo. To właśnie one sprawiają, że całość nie jest zbyt mdląca, czy ciężka. Porzeczki dodają temu deserowi świeżości i lekkości. To doskonały sposób na wykorzystanie tych niepozornych owoców, by stworzyć naprawdę fantastyczną i smaczną opcję. Czerwona porzeczka to niezwykle cenny owoc, dlatego warto wykorzystać sezon na nią naprawdę dobrze, gdyż dostarcza wielu składników prozdrowotnych. Dostarcza ona naprawdę sporo witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Poza tym jest wspaniałym źródłem wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Zawiera też mnóstwo minerałów, w szczególności potasu, który wspaniale dba o zdrowie układu mięśniowego i sercowego. Ze względu na sporą ilość błonnika reguluje ona pracę układu trawiennego. Wzmacnia również naczynia krwionośne, które dzięki jej obecności stają się mniej podatne na pęknięcia. Dlatego tak ważne jest jej włączenie do codziennej diety. To ciasto pozwala to zrobić w naprawdę smaczny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z czerwoną porzeczką, które będzie nie tylko smaczne, ale również łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. To placek bardzo łatwy, na który składa się tylko kilka składników. Podstawę stanowi niezwykle miękkie i puszyste ciasto, które nieco przypomina biszkopt, jednak jest znacznie łatwiejsze do przygotowania. To wspaniały pomysł na pyszne ciasto, które jest dobre nawet dla początkujących kucharzy. Ten prosty przepis sprawdzi się dla każdego.

Alergeny w cieście z czerwoną porzeczką

Lista alergenów dla ciasta z czerwoną porzeczką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z czerwoną porzeczką

na 100g gotowej potrawy

Ten wypiek podobnie jak inne ciasta nie powinien zbyt często gościć w menu, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Energia (kcal)
285.26
396.51
Białko (g)
5.13
7.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(139g)
Węglowodany (g)
45.51
63.26
Węglowodany przyswajalne (g)
43.47
60.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
2.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(139g)
Tłuszcz (g)
9.78
13.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
1.86
Tłuszcze nienasycone (g)
8.44
11.73
Cholesterol (mg)
29.15
40.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(139g)
Witamina A (µg (mcg))
13.25
18.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.94
20.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.54
17.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
2.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.97
55.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.90
12.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(139g)
Sód (mg)
17.33
24.09
Potas (mg)
250.48
348.17
Wapń (mg)
38.27
53.20
Fosfor (mg)
91.61
127.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.88
26.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
2.54
Cynk (mg)
0.46
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z czerwoną porzeczką 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z czerwoną porzeczką

Koszt składników
58.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
120 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Porzeczki czerwone
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
58.10