Przepis na ciasto hiszpan krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij do powstania sztywnej masy.

Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.

Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.

Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.

Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.

Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Ciasto hiszpan podane na paterze.
Ciasto hiszpan
Koszt przygotowania dania
57.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
716 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
59

Ciasto hiszpan - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście hiszpan

Ciasto hiszpan to bardzo dobry pomysł na wspaniałe ciasto z dżemem porzeczkowym. Jest ono lekko kwaśne i świetnie komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas wielu różnych okazji. Przepis na ciasto hiszpan jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.

Jak zrobić ciasto hiszpan? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.

Podsumowując pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to wspaniała propozycja na słodki deser. Połączenie czekolady i porzeczek jest doskonałe także jako ciasto urodzinowe. Placek można przygotować z bezami, będzie on wówczas bardziej słodki. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze ciasta hiszpan

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
311.39 kcal
716.21 kcal
Białko
6.85 g
15.75 g

Węglowodany w cieście hiszpan

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
32.39 g
74.51 g
Węglowodany przyswajalne
30.54 g
70.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.85 g
4.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
17.72 g
40.75 g
Tłuszcze nasycone
11.64 g
26.78 g
Tłuszcze nienasycone
6.07 g
13.97 g
Cholesterol
77.12 mg
177.38 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto hiszpan

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
34.01 mg
78.22 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
65.85 mg
151.45 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.90 mg
4.37 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta hiszpan 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście hiszpan

Lista alergenów dla ciasta hiszpan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania ciasta hiszpan

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Herbata czarna napar bez cukru
240 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 240 ml
Orzechy laskowe
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
69.20
Jak oceniasz przepis na ciasto hiszpan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób