Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 300 g
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Mleko 3,2% 200 ml
- Czarna porzeczka 500 g
- Jajko 2 szt.
- Drożdże świeże 40 g
- Śmietana 18% 100 g
W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 200 g cukru i wymieszaj.
Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, 150 g roztopionego masła i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta wyłóż porzeczki.
Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.
Wystudź ciasto przed pokrojeniem.
Często zadawane pytania
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Ciasto drożdżowe z porzeczkami - cechy przepisu
Więcej o cieście drożdżowym z porzeczkami
Ciasto drożdżowe z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszny deser lub śniadanie na słodko. Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia drożdżowego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, masło, porzeczki czarne, drożdże, śmietana kwaśna 18%.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z porzeczkami? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż porzeczki. Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto przed pokrojeniem.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.
Podsumowując pyszne ciasto dobre jest do spożycia od razu po przygotowania, najlepiej spożyć je na świeżo. Czarne porzeczki można zamienić na czerwone. Możesz użyć świeżych lub mrożonych porzeczek. Prosty przepis wykorzystać możesz na co dzień jako słodkie śniadanie.
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z porzeczkami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w cieście drożdżowym z porzeczkami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe z porzeczkami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe z porzeczkami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście drożdżowym z porzeczkami
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko