Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z porzeczkami podane na białym talerzu.
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
Ciasto drożdżowe z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszny placek śniadaniowy lub deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten pyszny deser.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
577 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (300 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Czarna porzeczka (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska

Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami krok po kroku

W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 200 g cukru i wymieszaj.

Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, 150 g roztopionego masła i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ciasta wyłóż porzeczki.

Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z porzeczkami

Ciasto drożdżowe z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszny deser lub śniadanie na słodko. Przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia drożdżowego ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, masło, porzeczki czarne, drożdże, śmietana kwaśna 18%.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z porzeczkami? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj jajka, śmietanę, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż porzeczki. Z masła, cukru i mąki zagnieć kruszonkę, posyp nią wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto przed pokrojeniem.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu.

Podsumowując pyszne ciasto dobre jest do spożycia od razu po przygotowania, najlepiej spożyć je na świeżo. Czarne porzeczki można zamienić na czerwone. Możesz użyć świeżych lub mrożonych porzeczek. Prosty przepis wykorzystać możesz na co dzień jako słodkie śniadanie.

Alergeny w cieście drożdżowym z porzeczkami

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z porzeczkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto drożdżowe z porzeczkami jest słodkim wypiekiem zawierającym dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera dużą ilość glutenu, więc nie nadaje się dla chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
288.70
577.40
Białko (g)
5.23
10.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
36.78
73.56
Węglowodany przyswajalne (g)
35.57
71.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.17
28.34
Tłuszcze nasycone (g)
9.62
19.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
9.11
Cholesterol (mg)
55.47
110.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
118.34
236.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.05
20.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
115.71
231.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.58
Ryboflawina (mg)
0.20
0.39
Niacyna (mg)
1.89
3.78
Foliany (µg (mcg))
55.89
111.78
Beta karoten (µg (mcg))
31.12
62.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
16.16
32.31
Potas (mg)
141.72
283.43
Wapń (mg)
36.64
73.29
Fosfor (mg)
75.23
150.46
Magnez (mg)
15.30
30.60
Żelazo (mg)
1.77
3.54
Cynk (mg)
0.65
1.30
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z porzeczkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z porzeczkami

Koszt składników
59.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
59.20