Ciasto z dżemem porzeczkowym

Opublikowano: 02.02.2022 r., 18:22 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z dżemem porzeczkowym i polewą
Ciasto z dżemem porzeczkowym
Ciasto z dżemem porzeczkowym to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
294 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (300 g)
  • Cukier (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (100 ml)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Dżem porzeczkowy (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym krok po kroku

W misce połącz mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia (1 torebka). Wymieszaj składniki.

Jajka, olej rzepakowy, mleko oraz dżem porzeczkowym przełóż do drugiej miski. Składniki wymieszaj za pomocą miksera do połączenia się.

Do mokrych składników wsyp suche i całość ponownie zmiksuj.

Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z dżemem porzeczkowym

Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem dżemu porzeczkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z dżemem porzeczkowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę pszenną, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. Łączymy je, mieszając. Natomiast do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy. Mokre produkty mieszamy do połączenia się za pomocą miksera. Do masy wsypujemy mieszankę z mąki i ponownie całość miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Ciasto z kakao oraz dżemem porzeczkowym odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście z dżemem porzeczkowym

Lista alergenów dla ciasta z dżemem porzeczkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta z dżemem porzeczkowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
267.78
294.56
Białko (g)
5.22
5.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
39.68
43.65
Węglowodany przyswajalne (g)
38.22
42.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
1.61
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
10.21
11.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
2.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.21
9.03
Cholesterol (mg)
62.38
68.62
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
31.76
34.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.58
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.58
34.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.57
54.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.29
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
31.16
34.28
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
118.18
129.99
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.67
42.54
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
90.93
100.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.35
24.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.31
2.54
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dżemem porzeczkowym 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z dżemem porzeczkowym

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Dżem porzeczkowy
250 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Koszt składników
43.30