Przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska

W misce połącz mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki.

Jajka, olej rzepakowy, mleko oraz dżem porzeczkowym przełóż do drugiej miski. Składniki wymieszaj za pomocą miksera do połączenia się.

Do mokrych składników wsyp suche i całość ponownie zmiksuj.

Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto z dżemem porzeczkowym i polewą
Ciasto z dżemem porzeczkowym
Koszt przygotowania dania
18.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto z dżemem porzeczkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z dżemem porzeczkowym

Pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem dżemu porzeczkowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z dżemem porzeczkowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę pszenną, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. Łączymy je, mieszając. Natomiast do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy. Mokre produkty mieszamy do połączenia się za pomocą miksera. Do masy wsypujemy mieszankę z mąki i ponownie całość miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Ciasto z kakao oraz dżemem porzeczkowym odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z dżemem porzeczkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
267.78 kcal
294.56 kcal
Białko
5.22 g
5.74 g

Węglowodany w cieście z dżemem porzeczkowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
39.68 g
43.65 g
Węglowodany przyswajalne
38.22 g
42.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.46 g
1.61 g
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
10.21 g
11.23 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
2.21 g
Tłuszcze nienasycone
8.21 g
9.03 g
Cholesterol
62.38 mg
68.62 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z dżemem porzeczkowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
31.76 µg (mcg)
34.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.53 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol
31.58 µg (mcg)
34.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.60 mg
1.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany
49.57 µg (mcg)
54.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.29 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z dżemem porzeczkowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
31.16 mg
34.28 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
118.18 mg
129.99 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
38.67 mg
42.54 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor
90.93 mg
100.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez
22.35 mg
24.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.31 mg
2.54 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dżemem porzeczkowym 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z dżemem porzeczkowym

Lista alergenów dla ciasta z dżemem porzeczkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania ciasta z dżemem porzeczkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Dżem porzeczkowy
250 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Koszt składników
43.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z dżemem porzeczkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób