Ciasto chałwowe bez pieczenia

Opublikowano: 11.03.2022 r., 13:46 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Ciasto chałwowe bez pieczenia
Herbatniki, dżem porzeczkowy, budyń chałwowy i mleczna czekolada – oto pyszne i proste ciasto. Ciasto chałwowe bez pieczenia to świetny deser na niedzielę.
Przygotowanie 30 min
472 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Masło (200 g)
  • Chałwa (400 g)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (80 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Czekolada mleczna (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 21 cm

Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia krok po kroku

Masło roztop w garnku.

100 g herbatników zblenduj dobrze razem z roztopionym masłem.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie zblendowane herbatniki - przyklep dłońmi.

Posmaruj herbatniki z masłem dżemem porzeczkowym i przykryj je warstwą całych herbatników (całe ciastka).

Pokrój chałwę w niewielką kostkę.

Do garnka wlej 600 ml mleka i zagotuj je.

W 150 ml mleka rozmieszaj dokładnie proszki budyniowe. Wlej mieszaninę do zagotowanego mleka i ugotuj budyń.

Budyń ostudź.

Do wystudzonego budyniu dodaj chałwę i zblenduj na gładką masę.

Wyłóż budyń chałwą na herbatniki i wyrównaj.

Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady.

Jak oceniasz przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta chałwowego bez pieczenia

Herbatniki, dżem porzeczkowy, budyń chałwowy i mleczna czekolada – oto pyszne i proste ciasto. Ciasto chałwowe bez pieczenia to świetny deser na niedzielę. Jest słodkie, ale jednocześnie zawiera kwaśny akcent w postaci dżemu. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a także bardzo szybkie. Przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia dobry jest nie tylko na niedzielne popołudnie przy kawie. To dobry pomysł na deser, który sprawdzi się także na imprezie lub imieninach. Zobacz, jak zrobić ciasto chałwowe bez pieczenia – to bardzo łatwe.

Ciasto chałwowe bez pieczenia to dobry pomysł na deser, który jest szybki i prosty do wykonania. Pyszny przepis na ciasto chałwowe bez pieczenia składa się z warstwy herbatników z roztopionym masłem, posmarowanej dżemem porzeczkowym. Warstwa owocowa przykryta jest herbatnikami, a na nich wyłożony jest krem na bazie budyniu oraz chałwy. Wierzch ciasta zdobią wiórki mlecznej czekolady. Trzeba przyznać, że połączenie jest wyśmienite.

Szybkie, pyszne i proste ciasto, które możesz zrobić z chałwy to ciasto chałwowe bez pieczenia. Wystarczy tylko kilka łatwych składników. Jak zrobić ciasto chałwowe bez pieczenia? Przygotuj tortownicę – wyłóż ją papierem do pieczenia, zarówno na dnie, jak i po bokach. Za pomocą blendera, zrób masę z herbatników. Roztop masło i zblenduj je razem z częścią herbatników. Spód przyklep dłoniami, by był wyrównany i zbity. Ciasto dobre do krojenia będzie wtedy, gdy dobrze ubijesz masę z herbatników i masła. Jeżeli będą one zbyt słabo ubite, ciasto chałwowe bez pieczenia będzie źle się kroiło (spód będzie się rozpadał). Masę z herbatników posmaruj dżemem. Na dżemie ułóż resztę herbatników (te ułóż już jako całe ciasteczka, ponieważ ich nie blendowałeś). Chałwę pokrój w kostkę nie za dużej wielkości. Teraz przygotuj budyń. Mleko zagotuj, a w części zimnego mleka rozrób proszki budyniowe. Następnie dodaj je do ugotowanego mleka – bardzo dobrze wymieszaj, aż zgęstnieje. Budyń ostudź, ale nie musi być całkowicie zimny. Gdy budyń nieco ostygnie, dodaj do niego chałwę. Dobrym pomysłem na zrobienie masy chałwowej jest zblendowanie budyniu z chałwą. Jeżeli nie masz blendera, masę możesz zmiksować mikserem. Masę z chałwą wyłóż na herbatniki. Wyrównaj i wierzch posyp wiórkami z czekolady mlecznej. Jak zrobisz ciasto chałwowe bez pieczenia, należy je chłodzić w lodówce kilka godzin.

*Do przepisu na ciasto chałwowe bez pieczenia, najlepsza będzie chałwa waniliowa. Jeżeli chcesz, użyj także innego smaku, tego, który lubisz najbardziej. Będzie równie dobre na przykład z chałwą czekoladową.

Alergeny w cieście chałwowym bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta chałwowego bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Czekolada mleczna
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa

Wartości odżywcze ciasta chałwowego bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Sezam, z którego zrobiona jest chałwa, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia. Jest to jednak wysokokaloryczny produkt. Duża ilość masła dostarczy kwasy tłuszczowe nasycone - ich nadmiaru trzeba unikać. Ich nadmiar źle wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
295.42
472.68
Białko (g)
4.94
7.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
24.50
39.21
Węglowodany przyswajalne (g)
23.23
37.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
2.03
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
19.10
30.56
Tłuszcze nasycone (g)
15.07
24.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.03
6.45
Cholesterol (mg)
26.14
41.82
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
182.38
291.81
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.47
112.75
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
1.59
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta chałwowego bez pieczenia 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta chałwowego bez pieczenia

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Chałwa
400 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 400 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Koszt składników
56.00