Ciasto łabędzi puch
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Dżem porzeczkowy (300 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Wiórki kokosowe (100 g)
Przepis na ciasto łabędzi puch krok po kroku
Białka ubij na sztywno wraz z cukrem.
Wciąż miksując, dodawaj stopniowo żółtka.
Do miski z jajkami przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.
Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je obficie dżemem porzeczkowym. Złóż razem.
W rondelku roztop czekoladę i udekoruj nią wierzch ciasta.
Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z porzeczkami
-
Ciasto kubanka
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
-
Ciasto z czarną porzeczką
-
Ciasto z czerwoną porzeczką
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Tarta z porzeczkami
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Ciasto z porzeczkami i bezą
-
Ciasto hiszpan
-
Ciasto z owocami i kremem
-
Kruche ciasto z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami
Więcej informacji na temat ciasta abędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę smaczne i słodkie. Będzie idealnym wyborem na słodki wypiek, który sprawdzi się do popołudniowej kawy.
Choć ciasto łabędzi puch zwykle przygotowuje się w wersji białej, to jednak dobrze jest nieco poeksperymentować i stworzyć zupełnie nową jego wersję. Ta opcja pełna jest mlecznej czekolady, a środek skrywa pyszny dżem, który sprawia, że jest on jeszcze słodszy. Choć ta opcja różni się diametralnie od klasyki, warto zaryzykować i stworzyć tą bardziej nowoczesną wersję, by spróbować jak pyszne jest. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w nim i jego delikatnej strukturze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto łabędzi puch, by było nieco świeższe i ciekawsze niż pierwowzór, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć klasyczna wersja robiona jest zwykle bez pieczenia na herbatnikach, to warto zastąpić je ciastem biszkoptowym. Biszkopty są zwykle najmniej lubianym rodzajem ciast, gdyż wydają się być niezwykle problematyczne. Jednak nie w tym przypadku. To ciasto, dzięki specjalnej recepturze jest bardzo wyważone i zawsze się udaje. Wystarczy tylko postępować zgodnie z umieszczoną na stronie instrukcją krok po kroku, by w kilka chwil stworzyć biszkopt delikatny, bardzo miękki, po prostu idealny. Choć czasami zdarza się, że ciasto biszkoptowe nie rośnie, a wręcz opada, to jednak w przypadku tego przepisu nic takiego się nie dzieje. Warto jednak zadbać o odpowiedni sprzęt, który umożliwi jego upieczenie. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, a także mikser. Bez tych sprzętów przygotowanie ciasta będzie niemożliwe. Niektórzy zastanawiają się, czy tak duża ilość jajek jest potrzebna do stworzenia ciasta, w tym przypadku jak najbardziej jest. To dzięki nim biszkopt staje się puszysty i nabiera pięknego koloru. Do ciasta wykorzystuje się powidła. Najlepiej sprawdza się ono z dżemem porzeczkowym, ale równie smaczne będzie ze śliwkowym, czy truskawkowym.
Przepis na ciasto łabędzi puch pozwala na przygotowanie ciekawego i naprawdę szybkiego deseru. To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają ciasta, które będzie pyszne, a przy tym łatwe.
Alergeny w cieście łabędzi puch
Lista alergenów dla ciasta abędzi puch przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta abędzi puch
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.