Przepis na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 400 g 2,5 szklanki
- Masło 250 g
- Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżka
- Cukier puder 50 g 3 łyżki
- Jajko 5 szt.
- Cukier 240 g 1 szklanka
- Budyń (proszek) 90 g 2 opakowania
- Olej rzepakowy 120 ml pół szklanki
- Rabarbar 600 g
Przygotuj blachę o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.
Wykonaj ciasto kruche: mąkę szybko posiekaj wraz z zimnym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, oraz 30 g cukru pudru. Zagnieć ciasto i podziel od razu na dwie części, jedna niewiele większa od drugiej. Włóż je do reklamówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 15 minut.
Na dno zetrzyj na tarce większą część ciasta. Przyklep całość i podpiecz w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu ostudź.
Zrób piankę budyniową: pozostałe białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białko będzie już ubite dodawaj stopniowo 240 g cukru (po 1 łyżce), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią oraz proszki budyniowe. Cały czas miksuj. Na końcu powolutku dodawaj olej wciąż miksując. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Na podpieczony spód wyłóż pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Posyp go 2 łyżkami cukru pudru. Na rabarbar wylej piankę i na wierzch zetrzyj kruszonkę, która została w zamrażarce.
Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut.
Na końcu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Muffinki z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Ciasta z rabarbarem

(liczba kalorii)
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową - cechy przepisu
Więcej o cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest świetną alternatywą na podanie budyniu w placku rabarbarowym. Budyniowa pianka jest idealna do ciasta kruchego. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować pianki budyniowej to koniecznie nadrób i upiecz tego placka na deser.
Wartości odżywcze ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową
Lista alergenów dla ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko