Przepis na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 400 g 2,5 szklanki
  • Masło 250 g
  • Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżka
  • Cukier puder 50 g 3 łyżki
  • Jajko 5 szt.
  • Cukier 240 g 1 szklanka
  • Budyń (proszek) 90 g 2 opakowania
  • Olej rzepakowy 120 ml pół szklanki
  • Rabarbar 600 g
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przygotuj blachę o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.

Wykonaj ciasto kruche: mąkę szybko posiekaj wraz z zimnym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, oraz 30 g cukru pudru. Zagnieć ciasto i podziel od razu na dwie części, jedna niewiele większa od drugiej. Włóż je do reklamówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 15 minut.

Na dno zetrzyj na tarce większą część ciasta. Przyklep całość i podpiecz w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu ostudź.

Zrób piankę budyniową: pozostałe białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białko będzie już ubite dodawaj stopniowo 240 g cukru (po 1 łyżce), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią oraz proszki budyniowe. Cały czas miksuj. Na końcu powolutku dodawaj olej wciąż miksując. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Na podpieczony spód wyłóż pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Posyp go 2 łyżkami cukru pudru. Na rabarbar wylej piankę i na wierzch zetrzyj kruszonkę, która została w zamrażarce.

Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut.

Na końcu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Koszt przygotowania dania
22.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
310 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową

Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest świetną alternatywą na podanie budyniu w placku rabarbarowym. Budyniowa pianka jest idealna do ciasta kruchego. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować pianki budyniowej to koniecznie nadrób i upiecz tego placka na deser.

Wartości odżywcze ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
310.22 kcal
310.22 kcal

Węglowodany w cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
34.32 g
34.32 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
33.75 g
33.75 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
17.59 g
17.59 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.05 g
8.05 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową

Na 100g
Na porcję (100g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
50.03 mg
50.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
182.28 mg
182.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
61.26 mg
61.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.45 mg
1.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową

Lista alergenów dla ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier puder
50 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
240 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Budyń (proszek)
90 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Rabarbar
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Liczba porcji:
Razem
44.10
Łączny koszt
22.59
Jak oceniasz przepis na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób