Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową

Opublikowano: 16.03.2021 r., 20:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser rabarbarowy z budyniową pianką
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniową pianką
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
310 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (50 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (240 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (90 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Rabarbar (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową krok po kroku

Przygotuj blachę o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.

Wykonaj ciasto kruche: mąkę szybko posiekaj wraz z zimnym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia, oraz 30 g cukru pudru. Zagnieć ciasto i podziel od razu na dwie części, jedna niewiele większa od drugiej. Włóż je do reklamówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 15 minut.

Na dno zetrzyj na tarce większą część ciasta. Przyklep całość i podpiecz w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu ostudź.

Zrób piankę budyniową: pozostałe białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białko będzie już ubite dodawaj stopniowo 240 g cukru (po 1 łyżce), 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią oraz proszki budyniowe. Cały czas miksuj. Na końcu powolutku dodawaj olej wciąż miksując. Mieszaj tylko do połączenia składników.

Na podpieczony spód wyłóż pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Posyp go 2 łyżkami cukru pudru. Na rabarbar wylej piankę i na wierzch zetrzyj kruszonkę, która została w zamrażarce.

Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut.

Na końcu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową

Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest świetną alternatywą na podanie budyniu w placku rabarbarowym. Budyniowa pianka jest idealna do ciasta kruchego. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji spróbować pianki budyniowej to koniecznie nadrób i upiecz tego placka na deser.

Alergeny w cieście kruchym z rabarbarem oraz pianką budyniową

Lista alergenów dla ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
310.22
310.22
Białko (g)
4.89
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.32
34.32
Węglowodany przyswajalne (g)
33.75
33.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.59
17.59
Tłuszcze nasycone (g)
8.05
8.05
Tłuszcze nienasycone (g)
9.53
9.53
Cholesterol (mg)
76.68
76.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
107.13
107.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.39
2.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.05
104.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.39
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.84
37.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.40
37.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
50.03
50.03
Potas (mg)
182.28
182.28
Wapń (mg)
61.26
61.26
Fosfor (mg)
92.05
92.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.60
12.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
1.45
Cynk (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kruchego z rabarbarem oraz pianką budyniową

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier puder
50 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
240 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Budyń (proszek)
90 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Rabarbar
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Koszt składników
44.10