Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Truskawki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i kakao. Dodaj posiekaną czekoladę.
Następnie dodaj jajka i olej. Dokładnie wymieszaj.
Wlej ciasto na blachę.
Na wierzch dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z truskawkami
Przepyszne ciasto czekoladowe z truskawkami, które pokocha każdy nie tylko dorosły ale przede wszystkim dzieci. Poznaj mój szybki i prosty przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami i przygotuj pyszny deser. Ten prosty przepis, wykona nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę. Placek przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.
To pyszne ciasto jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Do ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli, mąka, jajka, proszek do pieczenia, cukier, czekolada i kakao. Przy wyborze czekolady pamiętaj o dobrym składzie, czekolada powinna być gorzka o wysokiej zawartości kakao. Dodatkowo należy zaopatrzyć się w owoce. W moim przypadku będą to truskawki, jeśli nie masz możliwości skorzystania ze świeżych owoców, możesz wykorzystać mrożone truskawki.
Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić. Obojętnie jakich truskawek użyjesz, każde będą dobre.
Zatem jak prawidłowo odmrozić nasze truskawki?
Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam truskawki do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty, a owoce kroję na pół i dodaje do ciasta.
Zatem jak zrobić ciasto czekoladowe z truskawkami?
W misce wymieszaj wszystkie suche produkty i dodaj jajka oraz olej. Dokładnie wymieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj posiekaną czekoladę. Kawałki nie muszą być bardzo małe, rozpuszczą się one podczas pieczenia. Ciasto przelej na blachę i
dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki bez szypułek.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.
Alergeny w cieście czekoladowym z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z truskawkami
Pamiętaj aby wybierać dobrej jakości czekoladę, o wysokiej zawartości kakao.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.