Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Opublikowano: 23.06.2022 r., 8:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z powidłami.
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to wspaniała propozycja na idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest bardzo wilgotne i przypomina nieco brownie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
636 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Czekolada gorzka (300 g)
  • Masło (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Powidła śliwkowe (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi krok po kroku

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej.

Ubij masło do powstania białej puszystej masy.

W rondlu rozpuść 200g czekolady gorzkiej.

Do masła dodaj cukier i zmiksuj.

Następnie wbij jajka i ubij do połączenia składników.

Do masy dodaj czekoladę gorzką i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao.

Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Ciasto wystudź i przekrój na pół.

Posmaruj je powidłem śliwkowym i złóż w całość.

W rondlu rozpuść 100 g czekolady gorzkiej i śmietanę.

Polej wierzch ciasta przygotowaną polewą.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi

Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto podać można przełożone powidłami lub dodać je do masy na ciasto. Pozwoli to uzyskać większą wilgotność ciasta. Przepis na ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, czekolada gorzka, masło, jajka, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, śmietana kremówka.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi? W misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło do powstania białej puszystej masy. W rondlu rozpuść czekoladę gorzką. Do masła dodaj cukier i zmiksuj. Następnie wbij jajka i ubij do połączenia składników. Do masy dodaj czekoladę gorzką i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wystudź i przekrój na pół. Posmaruj je powidłem śliwkowym i złóż w całość. W rondlu rozpuść czekoladę gorzką i śmietanę. Polej wierzch ciasta przygotowaną polewą.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszne ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Łatwe do zrobienia ciasto przygotować można także dla niezapowiedzianych gości. Prosty przepis na ciasto sprawdzi się dla osób bez dużego doświadczenia cukierniczego. Szybkie do zrobienia ciasto będzie dobre także jeśli najdzie Cię ochota na małe co nieco. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście czekoladowym z powidłami śliwkowymi

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi

na 100g gotowej potrawy

Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
397.65
636.24
Białko (g)
7.86
12.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
38.29
61.27
Węglowodany przyswajalne (g)
35.69
57.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
4.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
25.19
40.30
Tłuszcze nasycone (g)
16.86
26.97
Tłuszcze nienasycone (g)
8.33
13.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.17
11.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
113.89
182.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.39
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
2.91
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
35.01
56.01
Potas (mg)
393.28
629.24
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
113.40
181.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
266.81
426.90
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
58.76
94.01
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.40
5.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.23
1.96
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.40
0.65
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi

Koszt składników
47.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
47.10