Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Czekolada gorzka (300 g)
- Masło (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Powidła śliwkowe (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi krok po kroku
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej.
Ubij masło do powstania białej puszystej masy.
W rondlu rozpuść 200g czekolady gorzkiej.
Do masła dodaj cukier i zmiksuj.
Następnie wbij jajka i ubij do połączenia składników.
Do masy dodaj czekoladę gorzką i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao.
Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Ciasto wystudź i przekrój na pół.
Posmaruj je powidłem śliwkowym i złóż w całość.
W rondlu rozpuść 100 g czekolady gorzkiej i śmietanę.
Polej wierzch ciasta przygotowaną polewą.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto podać można przełożone powidłami lub dodać je do masy na ciasto. Pozwoli to uzyskać większą wilgotność ciasta. Przepis na ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, czekolada gorzka, masło, jajka, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, śmietana kremówka.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi? W misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Ubij masło do powstania białej puszystej masy. W rondlu rozpuść czekoladę gorzką. Do masła dodaj cukier i zmiksuj. Następnie wbij jajka i ubij do połączenia składników. Do masy dodaj czekoladę gorzką i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wystudź i przekrój na pół. Posmaruj je powidłem śliwkowym i złóż w całość. W rondlu rozpuść czekoladę gorzką i śmietanę. Polej wierzch ciasta przygotowaną polewą.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.
Podsumowując pyszne ciasto sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Łatwe do zrobienia ciasto przygotować można także dla niezapowiedzianych gości. Prosty przepis na ciasto sprawdzi się dla osób bez dużego doświadczenia cukierniczego. Szybkie do zrobienia ciasto będzie dobre także jeśli najdzie Cię ochota na małe co nieco. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w cieście czekoladowym z powidłami śliwkowymi
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z powidłami śliwkowymi
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.