Ciasto czekoladowe z malinami

Opublikowano: 21.05.2021 r., 12:53 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe ciasto z malinami.
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami tworzy idealne połączenie smaku. Ciasto wychodzi mokre, mocno czekoladowe i pyszne, a w przygotowaniu jest bardzo proste i szybkie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 35 min
277 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (180 g)
  • Maliny (300 g)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, szklana miska

Przepis na ciasto czekoladowe z malinami krok po kroku

Do garnka wlej wodę i na garnku połóż szklaną miskę z połamaną czekoladą i masłem.

Podgrzewaj garnek z wodą i od czasu do czasu zamieszaj czekoladę, aż się rozpuści.

W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Do jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.

Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia i posyp malinami.

Piecz około 30 minut w 180 C.

Upieczone i przestudzone ciasto możesz posypać dodatkowo świeżymi malinami i/lub kakao.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami to mokre, intensywnie czekoladowe ciasto z malinami, które dodają kwaskowatości i świeżości. Podstawą ciasta jest brownie, przygotowane z gorzkiej czekolady, jajek, masła, mąki i cukru. Robi się je bardzo łatwo. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Dla wielu osób ten krok jest najtrudniejszy, a najważniejsze tutaj jest dobranie odpowiedniej miski do garnka. Miska powinna być większa od garnka, żeby nie wpadła do środka i żeby łatwo było ją potem wyciągnąć z garnka, gdy się nagrzeje. Najlepiej, żeby była wykonana ze szkła lub metalu, ponieważ plastikowa pod wpływem ciepła może się rozpuścić i cała czekolada wpadnie do wody, a tego nie chcemy. Do garneczka wlewamy wodę mniej więcej do połowy i wkładamy do niego miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą i masłem. Garnek z wodą podgrzewamy, a pod wpływem ciepła wody lub pary wodnej, roztapia się nasza czekolada. Wystarczy od czasu do czasu ją zamieszać, a w wolnym czasie można przygotowywać resztę ciasta. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem lub słodzikiem, a do osobnej miski przesiewamy mąkę. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy składniki, aby wyszło dosyć gęste ciasto. Mój przepis na ciasto czekoladowe z malinami nie zawiera proszku do pieczenia, ponieważ jest przygotowywany jako brownie, ale jeżeli wolisz delikatniejsze ciasto, to możesz dodać proszek do pieczenia oraz białka ubić na sztywną pianę, aby nadać ciastu lekkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Teraz już tylko posypujemy ciasto malinami, zależnie od sezonu możesz zrobić ciasto ze świeżymi lub z mrożonymi malinami. Placek jest już gotowy do pieczenia. Pieczemy go około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jak widzisz, ciasto jest bardzo szybkie i proste, więc bez problemu przygotujesz je, nawet jeżeli nie masz ręki do pieczenia.

W ten sposób wychodzi nam pyszne, mokre ciasto czekoladowe z malinami. Jeżeli chcesz, aby było ono trochę mniej kaloryczne, to możesz zamienić cukier na słodzik, oraz zamienić część jasnej mąki na pełnoziarnistą.

Alergeny w cieście czekoladowym z malinami

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z malinami

na 100g gotowej potrawy

W cieście czekoladowym z malinami możesz obniżyć ilość kalorii poprzez zamianę masła na margarynę, jasnej mąki na pełnoziarnistą, a cukru na słodzik - obniży to także indeks glikemiczny. Żeby ciasto było bezglutenowe zamień mąkę pszenną na gryczaną lub kukurydzianą, oraz upewnij się, że w czekoladzie nie ma glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
308.24
277.42
Białko (g)
5.16
4.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
35.15
31.64
Węglowodany przyswajalne (g)
31.87
28.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.29
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
16.90
15.21
Tłuszcze nasycone (g)
10.84
9.75
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
5.45
Cholesterol (mg)
96.80
87.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
97.04
87.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.08
Ryboflawina (mg)
0.15
0.14
Niacyna (mg)
0.83
0.75
Foliany (µg (mcg))
26.43
23.78
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.59
20.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
32.46
29.22
Potas (mg)
187.02
168.32
Wapń (mg)
33.63
30.27
Fosfor (mg)
107.94
97.15
Magnez (mg)
43.99
39.59
Żelazo (mg)
2.14
1.93
Cynk (mg)
0.96
0.86
Miedź (mg)
0.29
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z malinami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z malinami

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
50.50