Ciasto czekoladowe z malinami
- Czekolada gorzka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (180 g)
- Maliny (300 g)
- Masło (100 g)
Przepis na ciasto czekoladowe z malinami krok po kroku
Do garnka wlej wodę i na garnku połóż szklaną miskę z połamaną czekoladą i masłem.
Podgrzewaj garnek z wodą i od czasu do czasu zamieszaj czekoladę, aż się rozpuści.
W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksuj.
Do masy dodaj mąkę i wymieszaj.
Wylej ciasto na blachę do pieczenia i posyp malinami.
Piecz około 30 minut w 180 C.
Upieczone i przestudzone ciasto możesz posypać dodatkowo świeżymi malinami i/lub kakao.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto Hrabina
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami to mokre, intensywnie czekoladowe ciasto z malinami, które dodają kwaskowatości i świeżości. Podstawą ciasta jest brownie, przygotowane z gorzkiej czekolady, jajek, masła, mąki i cukru. Robi się je bardzo łatwo. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Dla wielu osób ten krok jest najtrudniejszy, a najważniejsze tutaj jest dobranie odpowiedniej miski do garnka. Miska powinna być większa od garnka, żeby nie wpadła do środka i żeby łatwo było ją potem wyciągnąć z garnka, gdy się nagrzeje. Najlepiej, żeby była wykonana ze szkła lub metalu, ponieważ plastikowa pod wpływem ciepła może się rozpuścić i cała czekolada wpadnie do wody, a tego nie chcemy. Do garneczka wlewamy wodę mniej więcej do połowy i wkładamy do niego miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą i masłem. Garnek z wodą podgrzewamy, a pod wpływem ciepła wody lub pary wodnej, roztapia się nasza czekolada. Wystarczy od czasu do czasu ją zamieszać, a w wolnym czasie można przygotowywać resztę ciasta. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem lub słodzikiem, a do osobnej miski przesiewamy mąkę. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy składniki, aby wyszło dosyć gęste ciasto. Mój przepis na ciasto czekoladowe z malinami nie zawiera proszku do pieczenia, ponieważ jest przygotowywany jako brownie, ale jeżeli wolisz delikatniejsze ciasto, to możesz dodać proszek do pieczenia oraz białka ubić na sztywną pianę, aby nadać ciastu lekkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Teraz już tylko posypujemy ciasto malinami, zależnie od sezonu możesz zrobić ciasto ze świeżymi lub z mrożonymi malinami. Placek jest już gotowy do pieczenia. Pieczemy go około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jak widzisz, ciasto jest bardzo szybkie i proste, więc bez problemu przygotujesz je, nawet jeżeli nie masz ręki do pieczenia.
W ten sposób wychodzi nam pyszne, mokre ciasto czekoladowe z malinami. Jeżeli chcesz, aby było ono trochę mniej kaloryczne, to możesz zamienić cukier na słodzik, oraz zamienić część jasnej mąki na pełnoziarnistą.
Alergeny w cieście czekoladowym z malinami
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z malinami
W cieście czekoladowym z malinami możesz obniżyć ilość kalorii poprzez zamianę masła na margarynę, jasnej mąki na pełnoziarnistą, a cukru na słodzik - obniży to także indeks glikemiczny. Żeby ciasto było bezglutenowe zamień mąkę pszenną na gryczaną lub kukurydzianą, oraz upewnij się, że w czekoladzie nie ma glutenu.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.