Ciasto bounty

Opublikowano: 08.10.2022 r., 23:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto bounty
Ciasto bounty
Niezwykłe połączenie wiórków kokosowych z czekoladą i mleczną warstwę. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas kąpieli wodnej 20 min
353 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło 2 kostki (400 g)
  • Cukier 2 szklanki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleko 3,2% 3 szklanki (750 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Kasza manna 5 łyżek (50 g)
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka (250 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na ciasto bounty krok po kroku

Kostkę masła zmiksuj z cukrem (1 szklanka), wbij po kolei po jednym jajku.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj odrobinę mleka (50 ml).

Wyłóż ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Mleko wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj kaszę mannę i masło. Gotuj i wymieszaj do rozpuszczenia masła.

Wsyp cukier i wiórki kokosowe. Wlej masę na upieczony spód.

W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Polej ciasto rozpuszczoną czekoladę i posyp wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto bounty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta bounty

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto bounty, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: masło, mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mleko, kakao, kaszka manna, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, śmietanka kremowa.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto bounty?

W pierwszej kolejności kostkę masła zmiksuj z cukier (1 szklanka), wbij po kolei po jednym jajku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj odrobinę mleko (50 ml). Następnie wyłóż ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Mleko wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj kaszę mannę i masło. Gotuj i wymieszaj do rozpuszczenia masła. Wsyp cukier i wiórki kokosowe. Wlej masę na upieczony spód. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej ciasto rozpuszczoną czekoladę i posyp wiórkami kokosowymi.

Nasz pyszne ciasto bounty na zimno jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na szybkie ciasto bez pieczenia i przekonaj się, jakie jest pyszne.

Będzie to idealny pomysł na deser w rodzinnym gronie lub na imprezę.

Jeśli zależy Ci na szybkim wykonaniu ciasta, możesz przygotować je całkowicie bez pieczenia. Wtedy wystarczy, że przygotujesz spód ciasta z herbatników, wystarczy, że pokruszysz je i wymieszasz z masłem.

Alergeny w cieście bounty

Lista alergenów dla ciasta bounty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta bounty

na 100g gotowej potrawy

Spód ciasta możesz przygotować z herbatników, wtedy będzie ono całkowicie bez pieczenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
353.01
353.01
Białko (g)
4.99
4.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
30.63
30.63
Węglowodany przyswajalne (g)
28.09
28.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
2.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.58
24.58
Tłuszcze nasycone (g)
18.78
18.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.80
5.80
Cholesterol (mg)
64.62
64.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
121.02
121.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
118.64
118.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.02
20.02
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.66
26.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.19
28.19
Potas (mg)
195.89
195.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.74
59.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.54
118.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.06
35.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
1.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bounty 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bounty

Koszt składników
52.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Kasza manna
50 g
5 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Wiórki kokosowe
250 g
1 szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
52.60