Przepis na ciasto bounty krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Kostkę masła zmiksuj z cukier (1 szklanka), wbij po kolei po jednym jajku.

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj odrobinę mleko (50 ml)

Wyłóż ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Mleko wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj kaszę mannę i masło. Gotuj i wymieszaj do rozpuszczenia masła.

Wsyp cukier i wiórki kokosowe. Wlej masę na upieczony spód.

W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Polej ciasto rozpuszczoną czekoladę i posyp wiórkami kokosowymi.

ciasto bounty
Ciasto bounty
Koszt przygotowania dania
37.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Ciasto bounty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście bounty

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto bounty, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: masło, mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mleko, kakao, kaszka manna, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, śmietanka kremowa.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto bounty?

W pierwszej kolejności kostkę masła zmiksuj z cukier (1 szklanka), wbij po kolei po jednym jajku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj odrobinę mleko (50 ml). Następnie wyłóż ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Mleko wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj kaszę mannę i masło. Gotuj i wymieszaj do rozpuszczenia masła. Wsyp cukier i wiórki kokosowe. Wlej masę na upieczony spód. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej ciasto rozpuszczoną czekoladę i posyp wiórkami kokosowymi.

Nasz pyszne ciasto bounty na zimno jest dobre do spożycia. Wykorzystaj mój przepis na szybkie ciasto bez pieczenia i przekonaj się, jakie jest pyszne.

Będzie to idealny pomysł na deser w rodzinnym gronie lub na imprezę.

Jeśli zależy Ci na szybkim wykonaniu ciasta, możesz przygotować je całkowicie bez pieczenia. Wtedy wystarczy, że przygotujesz spód ciasta z herbatników, wystarczy, że pokruszysz je i wymieszasz z masłem.

Wartości odżywcze ciasta bounty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
353.01 kcal
353.01 kcal
Białko
4.99 g
4.99 g

Węglowodany w cieście bounty

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
30.63 g
30.63 g
Węglowodany przyswajalne
28.09 g
28.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
2.54 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.58 g
24.58 g
Tłuszcze nasycone
18.78 g
18.78 g
Tłuszcze nienasycone
5.80 g
5.80 g
Cholesterol
64.62 mg
64.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto bounty

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
121.02 µg (mcg)
121.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
0.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
118.64 µg (mcg)
118.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
0.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
20.02 µg (mcg)
20.02 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
26.66 µg (mcg)
26.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bounty

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.19 mg
28.19 mg
Potas
195.89 mg
195.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
59.74 mg
59.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
118.54 mg
118.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
35.06 mg
35.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
1.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
0.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bounty 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bounty

Lista alergenów dla ciasta bounty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta bounty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Kasza manna
50 g
5 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Wiórki kokosowe
250 g
1 szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
52.60
Jak oceniasz przepis na ciasto bounty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób