Ciasto bez pieczenia na biszkoptach

Opublikowano: 27.04.2022 r., 18:06 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na zimno z galaretką
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Warto je spróbować!
Przygotowanie 60 min
Czas ubijania i Mieszanie i łączenie 15 min
287 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Biszkopty (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Maliny mrożone (500 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto bez pieczenia na biszkoptach krok po kroku

Biszkoptami wykładamy dno blaszki do pieczenia.

Następnie mascarpone i śmietankę przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie całość mieszamy.

Krem równomiernie przekładamy na biszkopty.

Maliny przekładamy do garnka. Dodajemy dwie galaretki malinowe oraz wodę (250 ml). Składniki doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy je do momentu rozpuszczenia się galaretki.

Odstawiamy ją do wystygnięcia. Jeśli galaretka zgęstnieje, przekładamy ją na krem.

Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężeje.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia na biszkoptach

Pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser na zimno, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Biszkopty z kremem waniliowym oraz galaretką z malinami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że ciasto zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia na biszkoptach? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku biszkoptami wykładamy dno blaszki do pieczenia. Następnie mascarpone i śmietankę przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie całość mieszamy. Krem równomiernie przekładamy na biszkopty. Maliny przekładamy do garnka. Dodajemy dwie galaretki malinowe oraz wodę (250 ml). Składniki doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy je do momentu rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Jeśli galaretka zgęstnieje, przekładamy ją na krem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężeje.

Sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia na biszkoptach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.

Ciasto na zimno odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w cieście bez pieczenia na biszkoptach

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia na biszkoptach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia na biszkoptach

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada średni Ig przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
261.12
287.23
Białko (g)
2.92
3.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
16.41
18.05
Węglowodany przyswajalne (g)
14.52
15.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
20.19
22.21
Tłuszcze nasycone (g)
19.94
21.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.25
0.27
Cholesterol (mg)
41.69
45.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
63.72
70.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia na biszkoptach 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez pieczenia na biszkoptach

Koszt składników
65.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Maliny mrożone
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Galaretka
80 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.92
Za 80 g
Koszt składników
65.60