Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
- Biszkopty (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Maliny mrożone (500 g)
- Galaretka - 2 opakowania (80 g)
Przepis na ciasto bez pieczenia na biszkoptach krok po kroku
Biszkoptami wykładamy dno blaszki do pieczenia.
Następnie mascarpone i śmietankę przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie całość mieszamy.
Krem równomiernie przekładamy na biszkopty.
Maliny przekładamy do garnka. Dodajemy dwie galaretki malinowe oraz wodę (250 ml). Składniki doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy je do momentu rozpuszczenia się galaretki.
Odstawiamy ją do wystygnięcia. Jeśli galaretka zgęstnieje, przekładamy ją na krem.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężeje.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia na biszkoptach
Pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser na zimno, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Biszkopty z kremem waniliowym oraz galaretką z malinami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że ciasto zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia na biszkoptach? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku biszkoptami wykładamy dno blaszki do pieczenia. Następnie mascarpone i śmietankę przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie całość mieszamy. Krem równomiernie przekładamy na biszkopty. Maliny przekładamy do garnka. Dodajemy dwie galaretki malinowe oraz wodę (250 ml). Składniki doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy je do momentu rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Jeśli galaretka zgęstnieje, przekładamy ją na krem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężeje.
Sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia na biszkoptach nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.
Ciasto na zimno odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w cieście bez pieczenia na biszkoptach
Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia na biszkoptach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia na biszkoptach
Ciasto posiada średni Ig przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.