Ciastka z masłem orzechowym

Opublikowano: 13.06.2021 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka z masłem orzechowym ułożone są na jutowej chustce. Dookoła leżą kawałki czekolady oraz stoi pojemnik z masłem orzechowym.
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasteczka możesz przechowywać dłuższy czas, dlatego świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska na szybko.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
336 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (100 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (150 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ryżowa (150 g)
  • Czekolada gorzka pół opakowania (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciastka z masłem orzechowym krok po kroku

Masło, masło orzechowe i jajko pozostaw w temperaturze pokojowej, aby ociepliły się.

Blaszkę do pieczenia (najlepiej tą z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do około 180 stopni C.

Do miski włóż masło, masło orzechowe oraz cukier. Składniki dokładnie zmiksuj przez około 5 minut, do momentu uzyskania puszystej masy.

Następnie do masy dodaj jajko, łyżeczkę cukru wanilinowego i całość miksuj jeszcze 3 minuty.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.

Mieszankę suchych składników wsyp do masy z masłem orzechowym i składniki dokładnie zmiksuj.

Czekoladę pokrój na małe kawałki, włóż ją do masy na ciastka i dokładnie wymieszaj łyżką.

Na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłóż po dwie łyżki stołowe masy na ciasteczka, formując górkę (ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się, dlatego zachowaj odpowiednie odstępy między nimi).

Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i całość piecz około 15 minut.

Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciastka z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat ciastek z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym są bardzo popularne w stanach zjednoczonych. Kruche, proste ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasteczka sprawdzą się idealnie jako przekąska dla dzieci lub dorosłych. Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek to masło, masło orzechowe, cukier, jajko, mąka, czekolada gorzka, sól, soda, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Jak wykonać przepis na ciastka z masłem orzechowym na maśle? Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do miski włóż masło, masło orzechowe i cukier. Składniki dokładnie zmiksuj do momentu uzyskania puszystej masy. Do masy dodaj jajko, cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę suchych składników wsyp do masy z masłem orzechowym i dokładnie zmiksuj. Czekoladę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z masą na ciastka. Ciasteczka wykładaj na papier do pieczenia formując górkę. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw odstęp. Piecz w piekarniku przez 15 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Masło orzechowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny, dlatego jego ilość w diecie powinna być ograniczona. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszcqowysz z rodziny omega-3. Masło orzechowe jest również źrodłem białka pochodzenia roślinnego.

Podsumowując ciastka z masłem orzechowym są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka robi się ekspresowo i nadają się na smaczną przekąskę. Będą doskonałym wyborem wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasteczka możemy trzymać w specjalnym pojemniku na ciastka. Zachowają one wtedy świeżość przez długi czas. Ciastka wyglądem przypominają znane pieguski, ale domowe ciastka mają lepszy skład i są lepsze w smaku.

Alergeny w ciastkach z masłem orzechowym

Lista alergenów dla ciastek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciastek z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Masło orzechowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny, dlatego jego ilość w diecie powinna być ograniczona. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszcqowysz z rodziny omega-3. Masło orzechowe jest również źrodłem białka pochodzenia roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
480.73
336.51
Białko (g)
8.05
5.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
50.15
35.11
Węglowodany przyswajalne (g)
47.49
33.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
28.85
20.20
Tłuszcze nasycone (g)
14.67
10.27
Tłuszcze nienasycone (g)
14.18
9.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.73
7.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.45
2.41
Cholesterol (mg)
60.37
42.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
109.93
76.95
Witamina B6 (mg)
0.21
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.08
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.11
Witamina E (mg)
2.35
1.64
Retinol (µg (mcg))
107.66
75.36
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Ryboflawina (mg)
0.09
0.06
Niacyna (mg)
3.54
2.47
Foliany (µg (mcg))
23.45
16.42
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.96
18.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
111.29
77.90
Potas (mg)
259.06
181.34
Wapń (mg)
46.78
32.75
Fosfor (mg)
149.56
104.69
Magnez (mg)
71.50
50.05
Żelazo (mg)
1.63
1.14
Cynk (mg)
1.21
0.84
Miedź (mg)
0.22
0.16
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z masłem orzechowym 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek z masłem orzechowym

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
150 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 150 g
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ryżowa
150 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
pół opakowania
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
38.00