Jak zrobić masło orzechowe?

Masło orzechowe to wspaniały dodatek do wielu dań. Jest zdrowe i pyszne. Najlepsze i najzdrowsze jest jednak to domowe. A więc jak zrobić masło orzechowe?

1. Przygotuj 1 szklankę niesolonych orzechów arachidowych. Możesz użyć również innych ulubionych, wszystkie rodzaje sprawdzą się fantastycznie.

2. Orzechy przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę. Od czasu do czasu zatrzymaj sprzęt, by zebrać orzechy ze ścianek i nie przegrzać sprzętu. Blendowanie zabierze od 4 do 8 minut, w zależności od posiadanego sprzętu.

3. Masło przełóż do małego słoiczka. Możesz je przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu do 1 miesiąca. Gdy oddzieli się warstwa tłuszczu, wystarczy je zamieszać.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić masło orzechowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić masło orzechowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Masło orzechowe uwielbia wiele osób, ciężko się dziwić - jest smaczne, aromatyczne i pasuje do wielu dań. Masło orzechowe sprawdza się jednak nie tylko w deserach, można dodawać go również do dań wytrawnych, co dla wielu osób wydaje się nieco szalone. Niewątpliwe, masło orzechowe to wspaniały dodatek do wielu dań. Jest zdrowe i pyszne. Najlepsze i najzdrowsze jest jednak to domowe. A więc jak zrobić masło orzechowe samemu w domu? Oto najprostszy przepis na masło orzechowe:

1. Przygotuj 1 szklankę niesolonych orzechów arachidowych. Możesz użyć również innych ulubionych, wszystkie rodzaje sprawdzą się fantastycznie.

2. Orzechy przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę. Od czasu do czasu zatrzymaj sprzęt, by zebrać orzechy ze ścianek i nie przegrzać sprzętu. Blendowanie zabierze od 4 do 8 minut, w zależności od posiadanego sprzętu.

3. Masło przełóż do słoiczków. Możesz je przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu do 1 miesiąca. Gdy oddzieli się warstwa tłuszczu, wystarczy je zamieszać.

Zwyczajowo przyjmuje się, że masło orzechowe robi się z orzeszków ziemnych, jednak można je przygotować z dowolnych orzechów. Pyszne domowe masło orzechowe powstanie więc również z pistacji, orzechów włoskich, czy laskowych.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić masło orzechowe, możesz sięgać po pyszne przepisy z jego dodatkiem. Jeśli szukasz inspiracji na dania z masłem orzechowym, koniecznie sięgnij po przepisy proponowane w tym wpisie.

Podstawą masła orzechowego są orzechy ziemne występujące również pod nazwą orzechy arachidowe. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ze względu na niską zawartość tłuszczów nienasyconych i białka masło orzechowe nie podnosi poziomu cukru we krwi. Oprócz tego są źródłem witamin, głównie witaminy B3 oraz witaminy E. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy nawet utracić kilka zbędnych kilogramów. Stanowi ono unikalne połączenie różnych aromatów. Jest jednocześnie słodkie, słone i tłuste, dzięki czemu posiada unikalne połączenie smaku rzadko kiedy występującego w przyrodzie. Masło orzechowe można dostać w wielu sklepach, jednak da się je przygotować również samodzielnie w domu.

Wiele osób zastanawia się jednak do czego go używać i z czym podawać. Nic dziwnego to jak jeść masło orzechowy może być nieco kłopotliwe, gdyż ma ono charakterystyczny smak, który smak może być zbyt mdlący. Dlatego najlepiej łączyć je z innymi dodatkami. A do czego pasuje? Masło orzechowe dobrze smakuje z owocami. Najlepiej, gdy są lekko kwaskowate. Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak idealnie pasuje również do deserów, owsianek, a nawet dressingów do sałatek. Można na jego bazie stworzyć pyszną azjatycką marynatę do ryb, tofu, czy kurczaka.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto