Ciastka z masłem orzechowym
- Masło (100 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (150 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ryżowa (150 g)
- Czekolada gorzka - pół opakowania (100 g)
Przepis na ciastka z masłem orzechowym krok po kroku
Masło, masło orzechowe i jajko pozostaw w temperaturze pokojowej, aby ociepliły się.
Blaszkę do pieczenia (najlepiej tą z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do około 180 stopni C.
Do miski włóż masło, masło orzechowe oraz cukier. Składniki dokładnie zmiksuj przez około 5 minut, do momentu uzyskania puszystej masy.
Następnie do masy dodaj jajko, łyżeczkę cukru wanilinowego i całość miksuj jeszcze 3 minuty.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z płaską łyżeczką sody oczyszczonej, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.
Mieszankę suchych składników wsyp do masy z masłem orzechowym i składniki dokładnie zmiksuj.
Czekoladę pokrój na małe kawałki, włóż ją do masy na ciastka i dokładnie wymieszaj łyżką.
Na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłóż po dwie łyżki stołowe masy na ciasteczka, formując górkę (ciasteczka podczas pieczenia rozejdą się, dlatego zachowaj odpowiednie odstępy między nimi).
Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i całość piecz około 15 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym są bardzo popularne w stanach zjednoczonych. Kruche, proste ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasteczka sprawdzą się idealnie jako przekąska dla dzieci lub dorosłych. Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek to masło, masło orzechowe, cukier, jajko, mąka, czekolada gorzka, sól, soda, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Jak wykonać przepis na ciastka z masłem orzechowym na maśle? Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do miski włóż masło, masło orzechowe i cukier. Składniki dokładnie zmiksuj do momentu uzyskania puszystej masy. Do masy dodaj jajko, cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę suchych składników wsyp do masy z masłem orzechowym i dokładnie zmiksuj. Czekoladę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z masą na ciastka. Ciasteczka wykładaj na papier do pieczenia formując górkę. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw odstęp. Piecz w piekarniku przez 15 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Masło orzechowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny, dlatego jego ilość w diecie powinna być ograniczona. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszcqowysz z rodziny omega-3. Masło orzechowe jest również źrodłem białka pochodzenia roślinnego.
Podsumowując ciastka z masłem orzechowym są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka robi się ekspresowo i nadają się na smaczną przekąskę. Będą doskonałym wyborem wtedy, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasteczka możemy trzymać w specjalnym pojemniku na ciastka. Zachowają one wtedy świeżość przez długi czas. Ciastka wyglądem przypominają znane pieguski, ale domowe ciastka mają lepszy skład i są lepsze w smaku.
Alergeny w ciastkach z masłem orzechowym
Lista alergenów dla ciastek z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciastek z masłem orzechowym
Masło orzechowe to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny, dlatego jego ilość w diecie powinna być ograniczona. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszcqowysz z rodziny omega-3. Masło orzechowe jest również źrodłem białka pochodzenia roślinnego.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.