Przepis na ciastka waniliowe krok po kroku
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 80 g 1 opakowanie
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę.
Dodaj jajko, cukier waniliowy i mąkę.
Wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek.
Przełóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Ciastka waniliowe - cechy przepisu
Więcej o ciastkach waniliowych
Domowe ciastka waniliowe to delikatne, kruche ciasteczka, które szybko i łatwo przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: masło, cukier, jajka, mąka i cukier waniliowy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Ciasteczka będą delikatnie maślane z waniliowym posmakiem. Opcjonalnie możesz dodać laskę wanilii lub aromat waniliowy.
Zatem, jak zrobić ciastka waniliowe?
Masło przełóż do miski i wsyp cukier, zacznij ucierać na gładką masę. Następnie wbij jajko, wsyp cukier waniliowy i mąkę. Wyrabiaj ciasto w rękach lub za pomocą miksera, nie będzie on jednak konieczny.
Z ciasta uformuj kulę i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ogrzej delikatnie ciasto w rękach i rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj ciasteczka za pomocą foremek, mogą być takie od świątecznych pierników. Postaw na swoje ulubione kształty.
Powstałe ciasteczka przełóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 18 stopniach.
Ciastka przed upieczeniem możesz delikatnie posmarować białkiem jajka, dzięki temu będą delikatnie połyskujące.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciastka waniliowe. Możesz śmiało przygotować je w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka będą nie tylko piękną ozdobą, ale i pysznymi domowymi łakociami.
Postaw na najlepsze domowe ciasteczka dla całej rodziny.
Wartości odżywcze ciastek waniliowych
Energia i białka
(30g)
Węglowodany w ciastkach waniliowych
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy w przepisie na ciastka waniliowe
(30g)
Składniki mineralne w przepisie na ciastka waniliowe
(30g)
-
masło,
cukier,
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach waniliowych
Lista alergenów dla ciastek waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)