Dania waniliowe

dania waniliowe

Wanilia stanowi jedną z najdroższych przypraw, pożądaną ze względu na słodki smak i wspaniały aromat. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej i niegdyś uprawiana była głównie w Meksyku, gdzie żyją zapylające ją pszczoły i kolibry. Wanilia dostępna jest w postaci sfermentowanych i wysuszonych lasek, z których do potraw wykorzystuje się ziarenka, zaś strąk do aromatyzowania. Naturalna wanilia jest droga, dlatego też wytwarza się syntetyczną wanilinę. Wanilia stanowi aromatyczny dodatek do deserów, ciast, napojów, lodów, kremów, kawy czy alkoholu. Wanilię zawierają przepisy na słynne desery jak creme brulee czy panna cotta.

Dania waniliowe - polecane przepisy

Dania waniliowe - pozostałe przepisy

Dania waniliowe - proste i szybkie przepisy na dania z aromatem waniliowym

Słodki aromat waniliowy wzbogaca wiele dań na słodko i deserów. Najczęściej jednak stosujemy dodatki jak cukier waniliowy lub wanilinowy, aromaty czy ekstrakty waniliowe, które są tańsze od naturalnej wanilii. Aromatyczne ziarenka wanilii dodaje się głównie do dań na słodko, jak desery, lody, ciasta, czy drinki. Przedstawiamy ciekawe pomysły na proste dania waniliowe, które możemy łatwo zrobić w domu i uświetnić imprezę lub chwilę relaksu.

Wanilia jako dodatek do ciast i deserów

Co to jest wanilia i jakie dania waniliowe stworzono w sztuce kulinarnej

Wanilia, czyli laski wanilii, stanowi popularną przyprawę do dań na słodko. Jest to owoc wanilii płaskolistnej, rośliny z rodziny storczykowatych, występującej w strefie tropikalnej Ameryki Południowej, Afryki i Azji.

Wanilia jest pnączem, dlatego kiedyś rośliny te uprawiano razem z drzewami, które stanowiły dla nich podporę. Największym producentem był Meksyk, gdzie występowały pszczoły zapylające tę roślinę. Dopiero po odkryciu metody na zapylanie sztuczne, zaczęto uprawiać wanilię także w innych regionach. Obecnie największym producentem wanilii jest Madagaskar i Indonezja. Owoce wanilii zbiera się i poddaje procesowi fermentacji i suszenia. Wanilia jest jedną z droższych przypraw, natomiast wszelkiego rodzaju serki, słodycze, kosmetyki waniliowe są w rzeczywistości wzbogacane syntetycznymi smakami i zapachami wanilii. Laska wanilii ma kształt długiego strąka, który po fermentacji i wysuszeniu jest ciemny i pomarszczony. Surowa wanilia nie pachnie, dlatego też strąki są fermentowane i suszone na słońcu. Jest to długi proces, który trwa nawet kilka miesięcy, dlatego też jest to jedna z najdroższych przypraw.

Na rynku dostępne są różne produkty waniliowe, jak cukier waniliowy, aromat waniliowy, ekstrakt waniliowy, czy esencja waniliowa. Większość produktów uzyskiwana jest poprzez dodanie waniliny, czyli związku chemicznego. Sztuczna wanilina uważana jest za szkodliwy związek, który może powodować podrażnienia skóry. Dlatego też cukier waniliowy jest czymś innym niż cukier wanilinowy. Zdrowszym, choć droższym rozwiązaniem jest domowy ekstrakt wanilii, który można zrobić samodzielnie z lasek prawdziwej wanilii i alkoholu. Naturalny ekstrakt waniliowy jest źródłem cennych antyoksydantów.

Do czego stosuje się wanilię

Wanilia ma słodki aromat, dlatego najczęściej dodawana jest do dań na słodko i wypieków. Możemy w tym celu użyć prawdziwych lasek wanilii, zrobić własny ekstrakt, lub kupić dańszy cukier waniliowy lub syntetyczne wyroby wanilinowe. Z dodatkiem ekstraktu czy aromatu z wanilii powstają aromatyczne desery, ciasta, kremy lub lody. Dodaje się go również do herbaty lub kawy.

Wanilia dobrze współgra z innymi przyprawami. Można ją również łączyć z czekoladą, kurkumą, migdałami, limonką i wyrobami z kokosa. Do potraw dodaje się tylko ziarenka wanilii znajdujące się wewnątrz laski, którą należy ostrożnie rozciąć i wyskrobać z niej miąższ. Samą laskę można wykorzystać do aromatyzowania cukru, mleka lub do przetworów. Ekstrakt waniliowy można wykonać samodzielnie zalewając nacięte laski wanilii alkoholem i odstawiając na 2 tygodnie.

Jakie proste i aromatyczne desery i dania waniliowe możemy zrobić przy pomocy lasek wanilii lub cukru waniliowego

Przepisy na aromatyczne desery i dania waniliowe

Klasycznym deserem, w którym ważny dodatek stanowi wanilia jest panna cotta. Jest to tradycyjny, włoski deser z regionu Emilia Romagna. Deser ma delikatny smak, dlatego zwykle podaje się go z różnymi dodatkami. Pięknie wygląda na talerzu, dlatego też jest to idealny deser na eleganckie przyjęcia. Tradycyjna panna cotta ma kolor biały i jest nakrapiana ziarenkami wanilii. Można ją również uzupełnić o owocową galaretkę. Co ważne, deser jest bardzo łatwy do zrobienia. Jego podstawą jest śmietana utwardzona przy pomocy żelatyny, zaś ważnym dodatkiem smakowym jest wanilia. Używamy laski wanilii, z której wybieramy nasiona. Można również użyć gotowej pasty z nasion, ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego. Prócz klasycznej panny cotty, istnieją również przepisy na różne warianty tego dania, z różnymi dodatkami. Deser podaje się polany syropem lub sokiem owocowym.

Wanilię zawiera również słynny francuskie deser creme brulee, który jest nieco trudniejszy do zrobienia. Jest to pyszny deser z chrupiącą skórką ze skarmelizowanego cukru. Podstawą deseru są żółtka, śmietana i cukier. Za aromat dania odpowiedzialna jest wanilia. Z naturalnej laski wanilii wyjmujemy ziarenka, zaś samą laskę gotujemy wraz ze śmietaną, a następnie wyjmujemy. Dodajemy do tego żółtka ubite z cukrem i całość mieszamy do uzyskania konsystencji kremu. Krem umieszczamy w żaroodpornych miseczkach i pieczemy, najlepiej w kąpieli wodnej. Po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy deser do lodówki. Największą atrakcją tego deseru jest skarmelizowany cukier na wierzchu. Każdą miseczkę z kremem posypujemy cukrem i podpalamy go za pomocą palnika spożywczego. Cukier karmelizujemy tuż przed podaniem deseru.

Ciekawe pomysły na proste desery z wanilią

Wanilia, najlepiej w postaci ekstraktu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sernika na zimno. Wanilia podsuwa także pomysły na pyszne, aromatyczne desery na bazie mleka lub śmietany. Oprócz panny cotty, możemy zrobić pyszny deser łącząc mleko z budyniem i masłem. Do deseru bierzemy laskę wanilii, z której wyjmujemy ziarenka, lub ekstrakt waniliowy, czy cukier wanilinowy.

Do ciasta bardzo często dodaje się cukier waniliowy, który nadaje wypiekom wspaniały aromat. Przykładem jest proste ciasto z kaszy manny, którego wykonanie polega tylko na zmieszaniu składników. Wanilia świetnie sprawdza się jako dodatek do kremów, które stosujemy w deserach i tortach na zimno. Świetny krem robimy gotując mleko z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy miękkie masło, zaś całość zagęszczamy mlekiem w proszku. Po utarciu kremu, możemy wyłożyć nim ciasto kruche lub spód z herbatników.

Sposobów wykorzystania wanilii w słodkich wypiekach i deserach, jest mnóstwo. Natomiast najpopularniejszym sposobem wzbogacania wypieków jest dodatek cukru waniliowego lub zapachu waniliowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto